Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kennismiddag over Joods erfgoed in Noord-Holland

Op 15 mei 2023 organiseren het Joods Cultureel Kwartier, Waterlands Archief, Noord-Hollands Archief en Stadsarchief Amsterdam een kennismiddag over Joods erfgoed in Noord-Holland. Aan de hand van lezingen en parallelsessies kunnen bezoekers kennismaken met verschillende initiatieven rond Joods erfgoed in de provincie. De middag vindt plaats bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem en is gratis te bezoeken.

Tijdens deze kennismiddag staat het Joodse erfgoed buiten Amsterdam, de zogenaamde mediene, centraal. Ook buiten Amsterdam kent Noord-Holland namelijk een rijke Joodse geschiedenis. Zo hebben Joodse migranten en handelaren hun stempel gedrukt op steden als Edam, Enkhuizen, Haarlem en Den Helder, en vormen daarmee een belangrijk onderdeel van ons provinciaal geheugen.

De laatste jaren groeit de belangstelling voor dit Joodse erfgoed in de mediene. Zo zetten verenigingen zich in voor het onderhoud van Joodse begraafplaatsen en besteden scholen steeds meer aandacht aan het lokale Joodse verleden. Deze initiatieven vinden vaak onafhankelijk van elkaar plaats. De kennismiddag biedt daarom de mogelijkheid om inzichten te delen, ervaringen uit te wisselen en krachten te bundelen.

De middag bestaat uit twee lezingen en zes parallelsessies met onderwerpen als erfgoed, Joodse begraafplaatsen en Joodse familiegeschiedenis. Iedereen met interesse in Joods erfgoed is welkom.

De middag duurt van 13.00 tot 18.00 uur met aansluitende borrel. Deelname is gratis. Aanmelden is mogelijk via deze link.

Publicatiedatum: 15/03/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.