Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Rembrandt in Alkmaar: De Vaandeldrager op tournee

Het onlangs door de Nederlandse Staat aangekochte werk ‘De Vaandeldrager’ van Rembrandt gaat - alvorens het een blijvende plek krijgt in de eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam – op tournee langs de twaalf provincies. Stedelijk Museum Alkmaar is geselecteerd is als exclusieve locatie voor de provincie Noord-Holland. Het belangrijke werk is hier in de maand juli te bewonderen. Alkmaar haalt daarmee een meesterwerk van wereldniveau naar de stad.

Dankzij de unieke samenwerking van twaalf musea reist De Vaandeldrager het komende jaar langs de twaalf provincies van Nederland. Op deze manier worden zoveel mogelijk mensen in staat gesteld het meesterwerk van Rembrandt te kunnen zien. De provincie Friesland bijt het spits af. De Vaandeldrager zal in mei voor het eerst worden getoond in het Fries Museum in Leeuwarden. Het schilderij is daarna steeds drie weken in een van de deelnemende musea in het land te zien. Elk museum zal in ieder geval één dag gratis toegang bieden. Na de rondreis is Rembrandts Vaandeldrager blijvend te bewonderen op de Eregalerij van het Rijksmuseum.

Detail van Rembrandts Vaandeldrager. Beeld: Rijksmuseum Amsterdam.

12 musea in 12 provincies in 12 maanden

De rondreis door Nederland brengt De Vaandeldrager van mei 2022 tot mei 2023 langs twaalf musea in twaalf provincies. Zo kan iedereen in zijn eigen provincie kennismaken met De Vaandeldrager:

1. Fries Museum in Leeuwarden (mei 2022)
2. Centraal Museum in Utrecht (juni 2022)
3. Stedelijk Museum Alkmaar (juli 2022)
4. Drents Museum in Assen (augustus 2022)
5. Kunstlinie in Almere (september 2022)
6. Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch (oktober 2022)
7. Mauritshuis in Den Haag (november 2022)
8. Rijksmuseum Twenthe in Enschede (december 2022)
9. Museum Arnhem in Arnhem (januari 2023)
10. Zeeuws Museum in Middelburg (februari 2023)
11. Bonnefantenmuseum in Maastricht (maart 2023)
12. Groninger Museum in Groningen (april 2023)

Stedelijk Museum Alkmaar. Foto: Rene Cortin, via Wikimedia (CC BY-SA 4.0).

Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar is buitengewoon trots onderdeel van de nationale tournee te zijn. Het schilderij van Rembrandt sluit bijzonder goed aan op de eigen collectie, die maar liefst zestien schutterstukken telt, waarop ook vaandeldragers staan afgebeeld. Rembrandt schilderde ‘De Vaandeldrager’ in 1636. Het imposante kunstwerk toont de meester op zijn best.

Om zoveel mogelijk Alkmaarders de kans te geven ‘De Vaandeldrager’ van dichtbij te bewonderen opent het museum in de maand juli alle dagen van de week haar deuren. Het museum wil een breed publiek de Rembrandt met eigen ogen laten aanschouwen en zal daarom in de maand juli elke maandag gratis toegankelijk zijn.

‘De Vaandeldrager’ (1636) van Rembrandt werd eind januari 2022 aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van private partijen, de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds. Noord-Holland is na Friesland en Utrecht de derde provincie in de reeks van twaalf waar het werk te gast is.

Bronnen: Rijksmuseum en Stedelijk Museum Alkmaar

Publicatiedatum: 15/03/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.