Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Westfriese schilderijen van Galerie De Witte Raaf

De afgelopen weken waren de leukste afleveringen uit onze tv serie opnieuw te zien op NH Media. Één van de medewerkers aan het programma is kunstenares Wil Stroomer-Sjerps. Haar schilderij ‘Westfriesland’ is te zien in de introductie van elke aflevering. In haar Galerie-Atelier De Witte Raaf schildert ze de prachtigste Noord-Hollandse landschappen, boerderijen, bloemen en dieren. Tijd om meer te weten te komen over de kunstenares en haar werk.

Werkwijze en materialen

Wil Stroomer-Sjerps schildert haar werk op linnen of panelen. De verf die zij gebruikt is olieverf, van de beste kwaliteit, met veel pigment en lichtecht hetgeen zorgt voor diepe, volle kleuren. De olieverf-op-linnen techniek is één van de moeilijkste om te leren. De oude Hollandse meesters gebruikten deze techniek, omdat hierdoor gedegen vakwerk ontstaat. Ook is het werken met olieverf gunstig vanwege de grote duurzaamheid. Een olieverfschilderij gaat generaties lang mee.

Schilderij ‘Molen aan de Berkmeerdijk, Obdam‘, door Wil Stroomer-Sjerps, 50×60 cm.

Schilderij ‘Boerderij Van Berkel, Wognum’, door Wil Stroomer-Sjerps.

Het maken van een schilderij is een intensief proces. Elk schilderij wordt in lagen opgebouwd. De onderste laag krijgt basiskleuren en de lagen daarop worden steeds rijker in kleuren en compositie. Een schilderij bestaat uiteindelijk uit 8 a 9 lagen verf. Het gebruiken van deze techniek komt de uitstraling van een schilderij zeer ten goede. Als het schilderij wordt belicht, krijgen de kleuren door de transparante bovenlagen nog meer diepte. Zo ontstaat een prachtig geheel.

De schildermaterialen waar Wil mee werkt, zijn van de hoogste kwaliteit. Zo gebruikt zij uitsluitend marterharen penselen, Mussini en Old-Holland Classik olieverf om haar werk net die extra kwaliteit mee te geven. De doeken zijn van de hoogste kwaliteit linnen. Incidenteel schildert zij ook op panelen.

Schilderij ‘Corona dreiging‘ door Wil Stroomer-Sjerps, 50×60 cm.

Exposities en schilderlessen

Heeft u zelf ook altijd al willen leren schilderen? Via de website kan iedereen zich aanmelden voor schilderlessen bij Galerie-Atelier De Witte Raaf in Wognum. Ook worden er regelmatig workshops georganiseerd.

Mevrouw Stroomer-Sjerps heeft in 2015 een expositie gehad in een museum in Kolhorn en in juli 2016 was haar werk te zien in de kerk in Twisk. Ook heeft ze geëxposeerd op verschillende kunstmarkten in Hoorn, Twisk, Alkmaar, Wognum, Medemblik, Schagen en Heerhugowaard. Binnenkort is er een expositie in Wognum en in juni is haar werk te zien in Wadway.

Meer werk zien van Wil Stroomer-Sjerps? Neem dan gauw een kijkje op haar website Galerie-Atelier De Witte Raaf.

Tekst samengesteld door Judith van Amelsvoort, met dank aan Wil Stroomer-Sjerps.

Omslagfoto: Schilderij ‘Westfriesland binnen de Omringrijk‘ door Wil Stroomer-Sjerps, 150×100 cm.

Filmstill (0:47) met het schilderij ‘Westfriesland binnen de Omringrijk uit de aflevering ‘De Westfriese identiteit – Oneindig Noord-Holland‘.

Publicatiedatum: 16/03/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.