Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Purmerenders lanceren Van Kooten en De Bie-wandelroute

Richard Groothuizen heeft samen met Cees de Groot van het Waterlands Archief een audiotour gemaakt: de Koot en Bie Waterlandroute. Beiden zijn al jaren groot fan van het duo. Richard Groothuizen maakte eerder al de Koot & Bie Enceyclopedie. Van Kooten (destijds wonend in de Beemster) en De Bie gebruikten deze omgeving vaak genoeg als decor voor hun humoristische sketches. Dat bracht Groothuizen en De Groot tot het maken van een route langs opnamelocaties in de regio. In de wandeling komen vele oude audio- en filmfragmenten voorbij die opgenomen zijn in deze regio.

Purmerenders Richard Groothuizen en Cees de Groot hebben een route-app gemaakt, De Koot & Bie Waterlandroute. Het is een audiotour, waarbij vele opnames van cabaretduo Van Kooten en De Bie herbeleefd kunnen worden.

Van Kooten en De Bie waren jarenlang een populair duo. Typetjes als Jacobse en Van Es, de vieze man en wethouder Hekking zijn gemeengoed geworden. Ook had het duo succes in de hitlijsten met Zoek Jezelf en zijn ze ware taalvernieuwers. Termen als ‘regelneef’, ‘oudere jongere’ en ‘geilneef’ vinden hun oorsprong in de sketches van Van Kooten en De Bie.

Purmerenders Cees de Groot en Richard Groothuizen zijn megafan. Groothuizen verzamelde veel informatie, wat leidde tot een boek. Van Koot & de Bie Encyclopedie ligt vanaf 2020 in de boekhandels en is een 500 pagina’s tellend naslagwerk over onder andere de typetjes en sketches.

Omgeving

Wim de Bie en de destijds in Beemster wonende Kees van Kooten gebruikte de omgeving vaak genoeg als decor voor hun humoristische sketches. Dat bracht Groothuizen en De Groot tot het maken van een route langs opnamelocaties in de regio. De route gaat langs verschillende locaties in Purmerend, Beemster en Monnickendam en kan vanaf elk punt gestart worden.

Signaal

De app kan zien waar je op de route bent en geeft aanwijzingen. Wanneer je bij de volgende locatie arriveert komt er een signaal en kun je de video van het cabaretduo op die plek bekijken. Tevens is er in de app aanvullend beeld- en filmmateriaal te zien.

De Koot & Bie Waterlandroute-app is te downloaden via izi.travel.nl of deze link.

Publicatiedatum: 20/10/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.