Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Laatste kans voor stolpboerderij Akendam in Haarlem-Noord

Erfgoedvereniging Heemschut maakt zich ernstig zorgen over het boerderijcomplex Noord-Akendam aan de Vergierdeweg 452-454 te Haarlem. Het gemeentelijk monument verkeert in een schrijnende staat van onderhoud. De definitieve ondergang van (delen van) het monumentale complex lijkt nabij wanneer er op korte termijn niets gebeurt. Voor sommige onderdelen is het misschien zelfs al te laat.

Om dit tegen te gaan heeft de commissie Noord-Holland een brief naar het college van Burgermeesters en Wethouders gestuurd betreft dit boederijcomplex waarin zij de gemeente Haarlem oproepen tot het op korte termijn aanschrijven van de eigenaar van het pand. Via deze weg zou de gemeente de eigenaar kunnen eisen het benodigde onderhoud aan het pand te verrichten.

De eventuele redding van het boerderijcomplex ligt in de handen van een bouwproject, Skaeve Huses, maar de realisatie van dit project vindt pas plaats in 2024. De kans is klein dat het complex een termijn van 3 jaar overleeft.

Bijzonder aan het boerderijencomplex is dat het momenteel de enige overgebleven Schotense stolpboerderij is. Dit maakt dat het behoud van het complex van groot belang is. Om verder verval te voorkomen raadt de commissie de gemeente Haarlem aan het complex te kopen om zo op korte termijn benodigd onderhoud te kunnen verrichten.

Bron: Erfgoedvereniging Heemschut

Publicatiedatum: 21/10/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.