Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Provincie Noord-Holland vraagt aandacht voor koloniaal verleden

In 2022 organiseert de provincie verschillende activiteiten om aandacht te vragen voor het koloniaal verleden van Noord-Holland. Iedereen is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

De provincie vindt het belangrijk om het koloniaal verleden zichtbaar en bespreekbaar te maken om zo racisme, discriminatie en vooroordelen te bestrijden. Met de stad Amsterdam en tal van andere steden was de provincie Holland een grote speler in de handel en uitbuiting van tot slaafgemaakte mensen. De georganiseerde activiteiten en tentoonstellingen laten zien dat het koloniaal verleden een onderdeel van de Nederlandse geschiedenis is én mede het Nederland van nu vormgeeft.

Verborgen Noord-Holland

Op 1 juli – de dag van de afschaffing van de slavernij – opent commissaris van de Koning Arthur van Dijk de tentoonstelling ‘Verborgen Noord-Holland, Atlantische slavernij in beeld’. Historicus en curator Alex van Stipriaan en kunstenaar Frederick Calmes stelden de tentoonstelling in provinciehuis Paviljoen Welgelegen samen. Zij vertellen het verhaal van de banden van Noord-Hollandse steden met de slavernij en de impact die dat verleden nog steeds heeft op het heden en onze inwoners. Maar liefst 1 op de 20 Noord-Hollanders heeft een voorouder die ooit in slavernij leefde.

Iedereen is van harte welkom bij de opening van de tentoonstelling ‘Verborgen Noord-Holland, Atlantische slavernij in beeld’. Aanmelden kan via de website van de provincie Noord-Holland. De tentoonstelling is te bezoeken van 1 juli tot 7 oktober 2022 in Paviljoen Welgelegen in Haarlem.

Fragment uit ‘They are calling’, Frederick Calmes, 2022.

Keti Koti dialoogtafel

In de binnentuin van Paviljoen Welgelegen vindt in de avond van 1 juli ook een Keti Koti dialoogtafel plaats. Tijdens de Keti Koti tafel gaan deelnemers in gesprek met iemand van een andere kleur. Samen staan ze stil bij de gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden en de omgang hiermee. Met elkaar delen de aanwezigen persoonlijke ervaringen en herinneringen, terwijl ze een maaltijd eten die herinnert aan het slavernijverleden.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de Keti Koti tafel via deze link.

Keti Koti dialoogtafel. Foto: Jakob van Vliet.

Huis van Hilde

Op 1 juli opent daarnaast de nieuwe tentoonstelling ‘Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden’ in archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de Nederlandse kolonialisatie en slavernij aan de hand van indrukwekkende archeologische vondsten. De vondsten zijn afkomstig uit een schip dat in 1822 is gezonken voor de kust van Texel. Het schip was vermoedelijk onderweg naar een Nederlandse kolonie in Zuid-Amerika. Het had gereedschappen voor het ontginnen van een plantage aan boord, naast luxegoederen bestemd voor de plantage-eigenaren.

De tentoonstelling laat de tegenstelling zien tussen het onvrije en extreem zware leven van de tot slaafgemaakte mensen op de plantages en de enorme luxe waarin de eigenaren van de plantages zich wentelden. Kinderen kunnen in de tentoonstelling via een speciale kinderlijn het koloniale verleden beleven door te kijken, te luisteren en te doen.

De tentoonstelling ‘Twee werelden in één wrak’ is van 2 juli 2022 tot en met 5 maart 2023 te bezoeken in Huis van Hilde.

Archeologische vondsten uit het wrak. Foto: Huis van Hilde.

Meer informatie

Meer weten over de activiteiten en tentoonstellingen? Bezoek dan de projectpagina Koloniaal Verleden Noord-Holland. Hier is ook meer te lezen over het onderzoek naar provinciehuis Paviljoen Welgelegen en vindt u een agenda met andere activiteiten rondom het thema.

Bron: Provincie Noord-Holland

Publicatiedatum: 22/06/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.