Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Amsterdam Museum toont expositie op de Dam

Op de Dam opende wethouder Reinier van Dantzig samen met Judikje Kiers, directeur van het Amsterdam Museum, vandaag een gratis expositie over de Dam. Het Nationaal Monument op de Dam ondergaat een grote onderhoudsbeurt en gedurende de werkzaamheden staat een vijf meter hoge veiligheidswand rondom het monument. Samen met de gemeente Amsterdam en ontwerpbureau Vorm de Stad heeft het Amsterdam Museum vier wanden van in totaal zestig meter gevuld met beeldmateriaal en achtergrondverhalen over de geschiedenis van de Dam, over het Nationaal Monument op de Dam en over de bedrijven die hier gevestigd zijn. De opvallende blauwe voorwand heeft als thema Vrijheid met gigantische duiven, quotes en gedichten

De popup expositie op panelen toont in chronologische volgorde de rijke geschiedenis van het oudste stadshart van Amsterdam, als een plek van handel, bestuur, strijd, moord, herdenking, feest en demonstraties. Bezoekers zien foto’s en afbeeldingen van collectiestukken van het Amsterdam Museum en Het Stadsarchief.

Gezicht op Amsterdam in vogelvlucht, Cornelis Anthonisz., 1538, inv.nr. SA 3009, foto Amsterdam Museum.

Annemarie De Wildt, conservator van het Amsterdam Museum: ‘’Er is zoveel gebeurd op de Dam en de plek is veel veranderd in de loop der eeuwen. In de popup expo op panelen is bijvoorbeeld te zien hoe De Dam het begin was van Amsterdam: een dam in de rivier de Amstel. Belangrijke gebeurtenissen komen aan bod. Van de bouw van het stadhuis (het huidige Paleis op de Dam), de vismarkt en het monument Naatje van de Dam tot de komst van grote warenhuizen, de beschieting na Bevrijdingsdag in 1945, het Nationaal Monument op de Dam en de Dam als plek voor demonstraties en protesten. We geven de vele bezoekers van de Dam de komende maanden een ‘sense of place’, oftewel inzicht in een locatie. Bezoeker kijken terug in de tijd vanaf de plek waar ze op dat moment staan en krijgen zo meer gevoel bij deze bijzondere plek.‘’

Draaiorgel Het Snotneusje, Fa. G. Perlee, 1930-1940. Collectie Amsterdam Museum, foto (op de Dam) Amsterdam Museum.

Wethouder Reinier van Dantzig: “We maken van de nood een deugd: de veiligheidswand beschermt de voorbijgangers en informeert hen ook over de historie van de Dam en het Nationaal Monument. Ik begrijp de zorgen van de ondernemers en de overlast wordt daarom tot een minimum beperkt. Wij mogen trots zijn op deze bijzondere locatie en we willen mensen graag laten weten waarom.”

Black Lives Matter-demonstratie op de Dam op 1 juni 2020, Luciano de Boterman. Collectie Amsterdam Museum.

Amsterdam Museum in de openbare ruimte

Naast het project op de Dam bereiden het Amsterdam Museum en de gemeente Amsterdam in samenwerking met wUrck architecten en Multitude Creative Agency ook een expositie voor in de nieuwe fietsenstalling op het Stationsplein bij het Centraal Station. Dit project opent in het najaar van 2022.

De panelen rondom het Nationaal Monument op de Dam werden op 16 juni in bijzijn van betrokkenen onthuld door wethouder Reinier van Dantzig en directeur van het Amsterdam Museum Judikje Kiers. De popup expo zal te zien zijn tot en met eind december, wanneer het onderhoud aan het Nationaal Monument op de Dam wordt afgerond.

Gezicht op de Dam met Paleis en Dampoel, J. Proper, Stadsarchief Amsterdam.

Bron: Amsterdam Museum

Publicatiedatum: 23/06/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.