Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Podcast: Van Gogh en de weg naar wereldroem

Ruim 130 jaar geleden kende bijna niemand Vincent van Gogh, vandaag is hij wereldberoemd. Hoe kan dat? Radiomaker en Van Gogh-fan Frank van der Lende gaat in zes afleveringen op zoek naar antwoorden.

Radiomaker Frank van der Lende is al jaren groot fan van Vincent van Gogh. En hij is zeker niet de enige. In de podcast Van Gogh en de weg naar wereldroem zoekt Frank naar antwoorden. Hij praat met Van Gogh experts en familieleden. Samen met hen ontrafelt hij een niet eerder verteld verhaal.

#1 – Het jaar waarin alles veranderde

Wat gebeurt er met Van Goghs kunstwerken als hij op 29 juli 1890 overlijdt? Vincent heeft op dat moment niet veel meer dan één schilderij verkocht en niets wijst erop dat hij 80 jaar later zijn eigen museum krijgt dat nu miljoenen bezoekers per jaar trekt.

Frank van der Lende praat met Lisa Smit, conservator bij het Van Gogh Museum en hij ontmoet Ron Dirven, Directeur-conservator van het Van Gogh huis in Zundert, de plek waar Vincent is geboren. In deze aflevering kom je meer te weten over de laatste jaren van Vincent van Gogh en ontdek je wie al die kunstwerken van onschatbare waarde erft.

#2 – Bouwen aan een droom

Een half jaar na Vincent overlijdt ook zijn broer Theo, in januari 1891. Theo laat zijn vrouw Jo en hun baby achter met een enorme erfenis én een droom: erkenning voor het werk van Vincent van Gogh. Frank van der Lende gaat in gesprek met experts Hans Luijten, Maaike Rikhof en Roelie Zwikker.

In deze aflevering kom je meer te weten over Jo en hoe zij de droom van Theo heeft voortgezet. Langzaam maar zeker zijn er meer mensen die potentie zien in Van Goghs kunst en grote geldbedragen bieden. Hoe gaat Jo hiermee om?

Meer beluisteren?

Aflevering #3, ‘Een offer voor de roem van Vincent’ verschijnt op 21 maart. De afleveringen #4 ‘De verzameling veiligstellen’, #5 ‘Van Gogh is van iedereen’ en #6 ‘Wat komt er na wereldroem?’ volgen later in maart en april.

Beluister de podcasts op de website van het Van Gogh Museum of op Soundcloud.

Bron: Van Gogh Museum

Publicatiedatum: 19/03/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.