Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Holocaustmuseum krijgt bijzondere schenking

Onlangs kreeg het Nationaal Holocaustmuseum een bijzondere schenking: een trouwjurk van Holocaustoverlevende Leny Snapper-Sondervan. Zij droeg de jurk tijdens haar huwelijk op 12 maart 1940, enkele maanden voordat de nazi's Nederland binnenvielen.⁠

Tijdens het opruimen van het ouderlijk huis na het overlijden van haar moeder, ontdekte dochter Margriet Bouscher-Snapper (1948) de jurk. “Ik kende het bestaan van de jurk niet,” zegt ze. “Mijn moeder sprak heel weinig over de oorlog en heeft haar trouwjurk ook nooit aan me laten zien.”⁠

De jurk is vanaf 2024 te zien in de vaste opstelling van het Nationaal Holocaustmuseum. Naar aanleiding van de schenking schreef Hanneloes Pen een artikel over de uitzonderlijke oorlogsgeschiedenis van ‘Zuster Snapper’ voor het Parool (27 januari 2023).

Huwelijk van Leny Snapper-Sondervan en Frits Snapper op 12 maart 1940. Privécollectie familie Bouscher-Snapper.

Nationaal Holocaustmuseum

Begin 2024 opent het Nationaal Holocaustmuseum. Het wordt het eerste en enige museum dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in heel Nederland vertelt. Een geschiedenis van uitsluiting, vervolging en moord. Maar ook van redding, overleving en solidariteit.

De verbouwing van de voormalige Hervormde Kweekschool op de Plantage Middenlaan in Amsterdam is in volle gang. Een plek van grote historische betekenis, omdat hier tijdens de oorlog honderden Joodse kinderen werden gered. In dit gebouw toont het Nationaal Holocaustmuseum vanaf begin 2024 met vaste en tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma’s de geschiedenis over de Jodenvervolging in Nederland.

Hier komen bezoekers te weten hoe de Holocaust heeft kunnen gebeuren, wie de slachtoffers en verantwoordelijken waren – en hoe we kunnen voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Authentieke elementen benadrukken de rol van het gebouw tijdens de oorlog, zoals de erfafscheiding waar kinderen uit de Crèche werden overgedragen aan mensen uit het verzet. De plek waar de redding begon.

Het Nationaal Holocaustmuseum is de plaats waar de slachtoffers worden herdacht en de gevolgen van onverschilligheid en discriminatie, toen en nu, worden besproken.

Bron: Joods Cultureel Kwartier

Publicatiedatum: 20/03/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.