Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Podcast: Museum in de Maak

Nog altijd speelt ons koloniale verleden een rol in onze huidige samenleving. Dit verleden heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van Nederland zoals we dat nu kennen. Hoe hoort een museum om te gaan met onderwerpen die zelfkritiek vereisen en welke rol speelt een museum in het morele debat? Deze vragen staan centraal in aflevering 3 van de 6-delige podcastserie ‘Museum in de Maak’ naar aanleiding van het programma Het Museum van Nederland van Omroep MAX.

Luisteren naar het verleden

Presentator Jörgen Tjon gaat in deze aflevering gesprek met expert koloniaal verleden Lara Nuberg en met Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum. Tjon behandelt in deze aflevering drie objecten die in het tv-programma zijn ingebracht: de houtmolen, slavernijpoppen en een schaalmodel van de Witte Swaen.

In elk tijdperk worden nieuwe vragen gesteld over de geschiedenis. Die vragen veranderen onze kijk op het verleden, daarom zijn deze vragen en antwoorden zo belangrijk. Het Westfries Museum stelt deze vragen niet alleen aan de bezoekers, maar ook aan zichzelf. En daar gaan ze mee door in 2021, met mooie museale gevolgen. Want de geschiedenis wordt nu gemaakt.

De Museum in de Maak-podcast met Ad Geerdink beluister je hier.

Over de Podcast

Als we Nederland zouden moeten vatten in één tentoonstelling, wat moet daar dan te zien zijn?

In deze 6-delige podcastserie bij het NPO1/ MAX programma Museum van Nederland wordt het persoonlijke dagboek van curator Jörgen Tjon gevolgd in zijn zoektocht naar het antwoord op de vraag: Hoe bouw je het Museum van Nederland?

Jörgen neemt de luisteraar mee door de wereld van ’s Neerlands belangrijkste cultureel erfgoed en het tentoonstellen ervan in het Museum van Nederland. Een inhoudelijk en actuele podcast met achtergrondverhalen over objecten die samen het Museum van Nederland gaan vormen. Met duiding van experts en gesprekken met museumdirecteuren van o.a. het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Mauritshuis en het Bonnefanten.

Luister hier naar alle podcasts van Museum in de Maak.

Bron: Westfries Museum

Publicatiedatum: 21/01/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.