Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuwe schenkingen in het Stadsarchief

In de Schatkamer en de Filmzaal van het Amsterdamse Stadsarchief zijn van 16 februari tot 16 mei de nieuwste schenkingen aan de stad te bewonderen. Foto's, films en documenten uit archieven van particulieren en bedrijven worden in de tentoonstelling 'Bewaard voor de Stad' getoond.

Jaarlijks ontvangt het Stadsarchief Amsterdam honderden schenkingen van historische documenten. Een waardevolle schat aan foto’s, filmmateriaal, drukwerk, familiepapieren en bedrijfsarchieven met Amsterdam als gemeenschappelijk thema. Vaak generaties lang in familiekring bewaard en nu deel geworden van het geheugen van de stad.

In de tentoonstelling Bewaard voor de Stad zijn de meest bijzondere en verrassende schenkingen uit de jaren 2019-2020 te zien. Met onder meer foto’s van Eva Besnyo uit het archief van Elly Jaffe-Freem en niet eerder getoonde foto’s van de bevrijdingsfeesten op het Olympiaplein. Een selectie uit de archieven van bijvoorbeeld Aat Veldhoen en Majoor Bosshardt geven een beeld van hun leven.

Het Wilhelmina Gasthuis, circa 1915. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

In de Filmzaal wordt een compilatie getoond van 30 minuten waarin we de meest interessante fragmenten hebben gebundeld van de geschonken films. Daarin onder meer fragmenten van het Melkwegjournaal uit de jaren ’80, Vietnamdemonstraties en de Telegraafrellen uit 1966.

Bewaard voor de Stad is van 16 februari tot 16 mei 2021 te zien in het Stadsarchief aan de Vijzelstraat te Amsterdam. De toegang is vrij. Kijk voor meer informatie op de website van het Stadsarchief.

Bron: Stadsarchief Amsterdam

Publicatiedatum: 20/01/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.