Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Permanente tentoonstelling ‘Julianazusters: Zorg uit handen’

Op het bezinningspark van het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo – de grootste Mariale bedevaartplaats in Nederland – ligt het monumentale Julianaklooster. Vandaag de dag is in het kloostergebouw het Gastenhuis Onze Lieve Vrouw ter Nood gevestigd. Maar vanaf de jaren 40 tot aan de jaren 90 van de vorige eeuw stond het vooral bekend als het moederhuis van de Julianazusters, die ook wel ‘Juliaantjes’ werden genoemd.

In 2004 verlieten de zusters op leeftijd hun geliefde moederhuis. Anno nu is voor de congregatie de laatste fase van voltooiing aangebroken. Een aanleiding voor het heiligdom om een permanente tentoonstelling over de Julianazusters te organiseren. Vanaf 28 mei keert het verhaal van de Julianazusters terug in het Julianaklooster in Heiloo.

Gebedsdienst in de kloosterkapel in Hilversum, 1960. Foto: Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, collectie Julianazusters (Z076), BM-202121. (Van Leer’s Fotodrukind. N.V. te Amsterdam)

Maatschappelijk werkers

De Julianazusters stonden aan de wieg van wat nu maatschappelijk werk wordt genoemd. Al vanaf 1914 zetten zij zich in voor gezinszorg, wijkzorg en later ook voor kraamzorg. Het harde werken van de zusters was onlosmakelijk verbonden met hun geloofsleven. Vanuit een diep geloof zetten zij zich in voor de liefdewerken, daad van naastenliefde.

Zuster Jeanne doet de was, circa 1940. Foto: Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, collectie Julianazusters (Z076), BM-202106. (Fotopersbureau Het Zuiden, ‘s-Hertogenbosch/Maastricht)

Eerbetoon 

De tentoonstelling ‘Julianazusters: Zorg uit handen’ is een eerbetoon aan de vrouwen achter de religieuze congregatie Liefdezusters van de H. Juliana van Falconieri, ofwel: de Julianazusters. Aan de hand van tientallen foto’s en persoonlijke verhalen van de Julianazusters wordt hun werk en leven gepresenteerd.

Impressie van de tentoonstelling. Foto: Mary Brommer Fotografie, Alkmaar-Petten.

Opening en bezichtiging 

Vrijdag 27 mei om 15.00 uur opent de bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam, monseigneur J.W.M. Hendriks, de tentoonstelling. Na de opening staan de deuren van het Julianaklooster elke tweede en vierde zaterdag van de maand open, tussen 10.00-12.00 uur en 14.30-17.00 uur, voor iedereen die de tentoonstelling wil bezichtigen. Tijdens de openstellingsdagen is ook de documentaire ‘De Juliaantjes’ (2015) van Verhalis te bekijken. Toegang is gratis, donaties zijn welkom.

Impressie van de tentoonstelling. Foto: Mary Brommer Fotografie, Alkmaar-Petten.

Bron: Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood Heiloo

Publicatiedatum: 21/05/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.