Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

200 jaar College Zeemanshoop

College Zeemanshoop werd in 1822 opgericht: deels als verzekering voor zeevarenden, deels als nabestaanden pensioen en als sociëteit voor zeelieden. Vanaf de oprichting tot de dag van vandaag, speelde het college een belangrijke rol bij het verbeteren van veiligheid op zee. 200 jaar College Zeemanshoop is vanaf 20 mei te zien in Het Scheepvaartmuseum.

In 1822 werd het College Zeemanshoop in Amsterdam door 18 koopvaardijkapiteins opgericht. Hun belangrijkste doel was het bieden van sociale zekerheid. In Het Scheepvaartmuseum is van 20 mei 2022 t/m 6 november 2022 een kleine presentatie te zien over 200 jaar College Zeemanshoop. In deze presentatie ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan zijn diverse historische objecten en een film over College Zeemanshoop te bekijken.

De zuidzijde van de Dam, gezien naar (het latere) College Zeemanshoop en de Kalverstraat, 19de eeuw. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Over College Zeemanshoop

Werken op zee is altijd vol gevaren geweest. In de zeilvaart konden opvarenden en kapiteins na een ongeluk hooguit rekenen op liefdadigheid. Zij waren niet verzekerd, zoals dat nu het geval is, dus verenigden zij zich om voor elkaar en hun families te kunnen zorgen.

Naast het bieden van sociale zekerheid, was ook het vergroten van veiligheid op zee een belangrijk streven voor het college. Door het organiseren van lezingen en wedstrijden werd de wetenschappelijke kennis onder kapiteins vergroot. Belangrijk hierbij was de omvangrijke bibliotheek.

Ook kwamen de leden bij elkaar in een gebouw aan de Prins Hendrikkade, op de Dam, Herengracht, Keizersgracht, Weteringschans en Sarphatistraat. Tegenwoordig zijn de bibliotheek en sociëteit van het college neergestreken aan het Muntplein.

Sinds 1972 is aan het college een speciale koninklijke status verleend en mag de vereniging zich Koninklijk College Zeemanshoop noemen.

Bron: Het Scheepvaartmuseum

Publicatiedatum: 20/05/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.