Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Pauwen keren terug naar het Rembrandthuis

Doorgaans hangt het door Rembrandt geschilderde ‘Stilleven met pauwen’ in de eregallerij van het Rijksmuseum, maar vanaf 1 juli is het – na 400 jaar – weer te zien in het huis waar de schilder het gemaakt heeft: het Rembrandthuis.

Rembrandt schilderde twee dode pauwen. Het schilderij heeft veel weg van een decoratiestuk, een kunstwerk waarmee je een interieur verfraait, al gaat dat eigenlijk voor de meeste schilderijen op. Pauwen zijn zeer geschikt voor een decoratiestuk, omdat ze een zekere landelijke sfeer met zich meebrengen.

Rembrandt schilderde de pauwen in dezelfde tijd dat hij in dit huis aan de Jodenbreestraat kwam wonen. Misschien, zo vermoedt het Rembrandthuis, heeft hij het wel gemaakt voor zijn eigen nieuwe huis. In een stadse woningen in het drukke centrum van Amsterdam kon hij dan toch iets van het idyllische buitenleven naar binnen halen.

Stilleven met pauwen, Rembrandt, ca. 1639. Collectie Rijksmuseum, Amsterdam.

Het idee om Rembrandt ‘Stilleven met pauwen’ naar het Rembrandthuis te halen is dat mensen gemiddeld maar twintig seconden naar een kunstwerk kijken. Het museum hoopt dat bezoekers middels een multimediatour iets langer bij het schilderij stil blijven staan. ‘Slow looking’ noemen ze dat.

Of zoals directeur Milou Halbesma, directeur van het museum, het formuleert: ‘In ons museum kom je dicht bij Rembrandt. We hebben een van ’s werelds grootste collecties van Rembrandts etsen en bruiklenen van zijn tijdgenoten, maar we hebben geen schilderij van de meester in onze collectie.’

De presentatie van dit schilderij is gelijktijdig te zien met de tentoonstelling ‘Rembrandt en de liefde , die van 1 juli tot 15 oktober loopt.

Bron: Museum Rembrandthuis

Publicatiedatum: 25/06/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.