Orgel Grote Kerk Naarden gerestaureerd

Het hoofdorgel van de Grote Kerk Naarden, ook wel Bätz-Witte orgel, zal vanaf november onder handen worden genomen door de firma Adema's Kerkorgelbouw. Op het menu staan een balgrestauratie, schoonmaak van het pijpwerk, hoofdwerk en pedaal. Ook worden de windlades gerestaureerd.

Book 1 min

Het hoofdorgel uit 1862 is van orgelbouwer Fritz Witte van de firma Bätz en heeft ruim 2.700 pijpen, drie klavieren en 44 registers. Het orgel is zo imposant groot dat het voelt als een gebouw, met verdiepingen, zuilen en torens. Fritz Witte wordt gezien als de meest toonaangevende orgelbouwer uit zijn tijd.

Het orgel wordt vakkundig gerestaureerd. Foto: Grote Kerk Naarden.

In november worden de pijpen en andere orgelonderdelen met behulp van een minikraan uit de kerk gehaald. De restauratie wordt vervolgens gedaan in de werkplaats van Adema. Eind december wordt begonnen met het weer terugplaatsen van alle onderdelen. Naar verwachting kan vanaf half januari 2022 het orgel weer bespeeld worden. Overigens hoeft de kerk het tot die tijd niet zonder orgel te doen. Het Koororgel, in 1937 gebouwd door Flentrop en het Strümpfler Kabinetorgel uit 1784, ook een rijksmonument, zijn goede alternatieven.

Bron: Grote Kerk Naarden

Publicatiedatum: 26/10/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN