Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Beluister de eerste Ons Amsterdam podcasts

Al bijna 75 jaar schrijft Ons Amsterdam over de geschiedenis van de stad en nu gaan ze er ook over praten. Dat levert interessante nieuwe informatie op, want er zit aan die verhalen altijd veel meer vast dan in het tijdschrift of op de website geplaatst kan worden.

Op 1 januari 1921 werd Amsterdam in één klap vier keer zo groot. De stad telde op die dag 35481 nieuwe Amsterdammers. Dit kwam door de annexatie van de gemeenten Nieuwendam, Ransdorp, Watergraafsmeer, Sloten en Buiksloot. De annexaties van 1921 waren dit jaar het hoofdonderwerp van Open Monumentendag Amsterdam.

In deze eerste twee afleveringen van de podcasts neemt Ons Amsterdam u mee naar 1921, toen Amsterdam vijf buurgemeenten annexeerde (en een flink stuk van Nieuwer-Amstel). Daar was niet iedereen blij mee.

Links: podcastmaker Gizelle Mijnlieff, rechts: Harpert Michielsen. Foto: Ons Amsterdam.

In de eerste podcast spreekt Harmen Betlehem, cafébaas, timmerman, gemeenteraadslid en brandweerman in de gemeente Watergraafsmeer: hij organiseerde een protest tegen de annexatie, een begrafenisstoet.

In de tweede podcast hoort u Willem van der Laan, herenboer van de boerderij Rijnhof aan de Sloterweg. Ook gemeenteraadslid, in Sloten: hij vertelt hoe de Gemeenteraad daar werd verraden door hun eigen wethouder, Willem de Buisonjé.

De monologen zijn fictie: deze zijn geschreven door Daan van Lieshout en Koen Kleijn, en uitgesproken door Harpert Michielsen.

Bron: Ons Amsterdam

Publicatiedatum: 25/10/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.