Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Op de leest van Jan Jansen: 60 jaar schoenen en Dutch Design

Op 2 april opent 'Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen en Dutch Design' in Museum JAN in Amstelveen. Deze tentoonstelling toont zes decennia aan iconisch werk van schoenontwerper Jan Jansen, samen met het werk van Nederlandse designers.

Al meer dan 60 jaar is Jan Jansen een meester in kleurrijk, extravagant en grensverleggend schoenontwerp. Hij verwierf wereldfaam met zijn eigenzinnige werkwijze en technische constructies die de zwaartekracht uitdagen, zoals de ‘zweefhak’. Zijn werk wordt gezien als bron van inspiratie voor generaties ontwerpers na hem. De tentoonstelling eert het omvangrijke oeuvre van de ontwerper – die dit voorjaar zijn 80ste verjaardag viert – en laat parallellen zien met werk van onder andere couturier Ronald van der Kemp (RVDK), productontwerpers Lex Pott en Mae Engelgeer en modetalent Lisa Konno. Museum JAN biedt met deze tentoonstelling een podium aan jong talent en laat de generatieoverstijgende invloed zien van het werk van Jan Jansen.

Jan Jansen. Foto: Lok Jansen. Via Museum JAN.

Mode-icoon

Schoenontwerper Jan Jansen (Nijmegen, 1941) heeft duizenden ontwerpen op zijn naam staan en is een mode-icoon in binnen- en buitenland. Zijn schoenontwerpen combineren comfort en ambacht met innovatief design, mét een knipoog. Niet voor niets noemt Vogue Italia hem liefkozend “the crazy shoe maker”. Explosief kleurgebruik is kenmerkend voor elke schoen van zijn hand.

Jan Jansen, ‘Kissing the Pope’s toe’, 1989. Via Museum JAN.

Jan Jansen is een intuïtief ontwerper en wars van modetendensen, wat zich uit in organische, speelse vormen en experimenteel materiaalgebruik. Zo ontwierp hij in 1973 zijn bekende ‘Bamboeschoen’: een schoen met een hoge bamboeconstructie als sleehak. Om verspilling tot een minimum te beperken, hergebruikt Jan Jansen zijn leesten en worden restpartijen leer verwerkt in patchwork en details die zijn schoenen sieren.

Jan Jansen, ‘Woody’, 1969. Via Museum JAN.

Schoenen en Dutch Design

Aan de hand van een selectie iconische schoenontwerpen van Jan Jansen worden opvallende aspecten van zijn ontwerpstijl centraal gezet. Naast elke schoen wordt werk geplaatst van ontwerpers die een soortgelijke stijl of werkwijze hebben, of geïnspireerd zijn door de bekende schoenontwerper. Zo toont zijn patchwork overeenkomsten met de manier waarop Ronald van der Kemp zijn stoffen hergebruikt. De felgekleurde vrolijkheid van Bas Kosters collecties sluit aan bij het kleurgebruik van Jansen. Modeontwerper Karim Adduchi maakt met zijn outfits van traditioneel Berbers gevlochten kleden een moderne interpretatie van een oud ambacht, een aspect dat kenmerkend is voor Jan Jansens vakmanschap. En de manier waarop David Laport natuurwetten tart met zijn plissé die als ‘opwaaiende rokken’ omhoog blijft staan, doet denken aan de beroemde ‘zweefhak’.

Bas Kosters, Diamond Dan, onderdeel van “permanent state of confusion” collectie, AW15. Foto: Marc Deurloo. Via Museum JAN.

In een van de zalen van het museum wordt een overzicht getoond van Jan Jansens werk over een periode van 60 jaar. Lisa Goudsmit is gastcurator van de tentoonstelling en selecteerde het werk van de Nederlandse ontwerpers. Speciaal voor de tentoonstelling verschijnen in gelimiteerde, gesigneerde oplage, de memoires van de ontwerper. Deze zijn vormgegeven door zijn zoon Lok Jansen.

Collectie ‘NOBU’ door ontwerpster Lisa Konno. Foto: Laila Cohen. Via Museum JAN.

Op de leest van Jan Jansen – 60 jaar schoenen en Dutch Design is van 2 april t/m 29 augustus 2021 te zien in Museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen. Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00-17.00 uur. Entree: volwassenen € 11,50; 13-18 jaar € 6,00; kinderen t/m 12 jaar en Museumjaarkaart gratis. Kijk voor meer informatie op de website van Museum JAN.

Bron: Museum JAN

Publicatiedatum: 06/03/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.