Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Onthulling informatiebord bij 100-jarige Loots-bank

Bij de bank van Philip Loots in de Haarlemmerhout wordt een informatiebord onthuld op zondag 26 september om 15:30 uur. De onthulling door Jos Wienen, burgemeester van Haarlem wordt opgeluisterd met een miniconcert van Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap. Precies 100 jaar geleden werd de bank in de Hout geschonken door Loots’ vrienden van datzelfde koor.

Historie

De stenen bank in de Haarlemmerhout is sinds 2011 een gemeentelijk monument en staat hier ter herinnering aan Philip Loots (1865-1916). Loots was in zijn tijd een bekend en vooraanstaand componist, pianist, organist, koordirigent, zangpedagoog en muziekrecensent. Hij is nu nog bekend als componist van het kinderlied ‘Hannes loopt op klompen’.

Philip Loots (1865-1916). Beeld: Wikimedia Commons.

Verleden en heden

“Bij ons mannenkoor is zowel verleden als heden belangrijk”, benadrukt Bert Koopman, voorzitter van Zang en Vriendschap. “Loots heeft gedurende zijn leven heel veel gedaan voor ons koor en mede op zijn schouders staan we. Het bijzondere van de bank is dat Philip Loots de inspiratie voor het componeren van zijn natuurliederen haalde uit de Haarlemmerhout.”

Initiatief en realisatie

De Adviescommissie Haarlemmerhout en Frederikspark (Ac) heeft het initiatief genomen informatieborden voor de Hout te maken. Het bestuur van de Vrienden Haarlemmerhout, ook lid van de Ac, heeft aan de uitvoering een grote bijdrage geleverd.

Het rijksmonument Haarlemmerhout is belangrijk voor de stad Haarlem. Door de informatieborden, zoals nu ook bij de Bank van Loots, krijgen mensen iets mee van de historie van het oudste stadsbos in Nederland en de monumenten die er staan. Het is toe te juichen dat de gemeente de informatieborden in de Hout plaatst.

Bron: Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap

Publicatiedatum: 22/09/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.