Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ode aan het Winterlandschap!

Spetterende watervogels spotten in het Naardermeer, een mysterieuze winterwandeling in de onontdekte Noorderduinen, strûnen met de boswachter in de Slufter of juist opwarmen bij een winterse voorstelling van de Winterkaravaan. Van de Noordkop tot aan het Gooi kan er deze winter genoten worden van het Noordhollandse winterlandschap.

Wat is er zo bijzonder aan het winterse landschap? Het landschap lijkt haast verlaten. De koude wind blaast over de vlakke polders en in deze winterse wereld lijkt alles stil te staan. Maar juist nu kun je de geheimen van de winter ontdekken. Bijvoorbeeld door het spotten van de duizenden overwinterende vogels. De ene nog zeldzamer en mooier dan de ander.

Ambassadeur van Ode aan het Landschap en vogelkenner pur sang Arjan Dwarshuis: ‘Nederland is een eldorado voor watervogels. De waterpartijen en weilanden van Noord-Holland vormen een van de belangrijkste overwinteringsgebieden voor een groot aantal ganzen- en eendensoorten. Het is dus een must om ook in de winter de Noord-Hollandse natuur in te trekken!’.

Noordduinen. Foto: Ronald van Wijk.

Top 10 Winteractiviteiten

Kleed je warm aan en ontdek de rust en ruimte van een dijk, de kust of het polderlandschap. Geniet van de laaghangende zon die schitterend over de velden schijnt in het Noordhollandse polderlandschap. Als onderdeel van Ode aan het Winterlandschap zijn er tal van activiteiten die je kan bezoeken; de Winterforten, winterkasteel Muiderslot, de tentoonstelling Winterkoorts in het Zuiderzeemuseum of de Winterkaravaan voor een bijzondere voorstelling in het oer-Hollandse dorp Schermerhorn. Ook zijn er speciale audioroutes zoals bijvoorbeeld de podcastserie van de Fluisterende Molens langs molens en dijken uitgezet, heerlijk om alleen te doen of ga gezellig samen op ontdekkingstocht naar de geheimen van deze plekken:

1. Winterkoorts (Zuiderzeemuseum, Enkhuizen)
2. Winterkaravaan (Schermerhorn)
3. Winterkasteel Muiderslot (Muiden)
4. Winterwatervogels overwinteren op het Naardermeer (Naarden)
5. Winterse slufterstruûn (Texel)
6. Winterwandeling Noordduinen (Groote Keeten)
7. Winter. Kijk. Luister. Dijk. (Markermeerdijk)
8. Winterweekenden Fort K’IJK (Krommeniedijk)
9. Fluisterende molens in de winter (door de hele provincie)
10. Winters Palendorp (Petten)

Vogels kijken bij het Naardermeer. Via Ode aan het Landschap Noord-Holland.

Fotowedstrijd

Leg je al het moois liever vast? Dan is er de Ode aan het Winterlandschap fotowedstrijd. Pak je mobiel, digitale of analoge camera en trek het landschap in! Laat je inspireren door het winterse kleurenpalet wat zich voltrekt in de natuur. Zie de website www.odeaanhetwinterlandschap.nl voor de voorwaarden en wie weet wint jouw foto het inspirerende boek ‘Tree and Soil’ van Robert Knoth & Antoinette de Jong.

Zie het volledige programma op www.odeaanhetwinterlandschap.nl.

Slufter op Texel. Foto: Richard Heerschap.

Bron: Ode aan het Landschap Noord-Holland

Publicatiedatum: 15/12/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.