Tijdens de renovatie kreeg het carillon in de toren van het Hilversumse Raadhuis een flinke opknapbeurt. Een rammelend klavier, verouderd draadmechaniek en afgesleten klepels noodzaakten tot groot onderhoud. Tegelijkertijd kreeg het speelhok van de beiaardier een make-over. Dit werd zodanig vergroot dat bezoekers vanaf nu daadwerkelijk het bespelen van het carillon van dichtbij kunnen bekijken. De renovatie vormde de aanleiding om de geschiedenis ervan in beeld te brengen. Met historisch (beeld)materiaal, objecten en foto’s van het recent uitgevoerde herstelwerk beleven bezoekers van de tentoonstelling het verhaal van ruim zestig jaar carillon. Van de eerste schets van Dudok van de toen nog dichte toren tot en met de zojuist vernieuwde speelkamer van de beiaardier.
Het klokje dat op 8 december aangeboden werd aan burgemeester Broertjes, ontving de heer Wijs sr., destijds directeur Publieke Werken bij de gemeente, in 1958 van klokkengieter Eijsbouts. Het verdient volgens de familie weer een plek in het raadhuis van Hilversum. Ook aanwezig bij de opening van de tentoonstelling was de heer Jan Geerts, in 1958 de honderdduizendste inwoner van Hilversum en de directe aanleiding voor de aanschaf van het carillon. Ter ere van zijn geboorte schonken de inwoners van Hilversum in 1958 namelijk een klokkenspel aan de gemeente.
Tentoonstelling en speciale rondleiding toren en carillon
De tentoonstelling ‘Waar klokken zingen’ is te zien tijdens openingsdagen van het Dudok Architectuur Centrum. Naast reguliere rondleidingen door het Raadhuis, organiseert het Dudok Architectuur Centrum een aantal speciale rondleidingen naar de 47 meter hoge toren, het carillon en het vernieuwde speelhok van de beiaardier.
Meer informatie over de tentoonstelling, de speciale toren-rondleidingen en de openingstijden van het Dudok Architectuur Centrum: www.dudokarchitectuurcentrum.nl
Bron: Dudok Architectuur Centrum
Publicatiedatum: 16/12/2021
Vul deze informatie aan of geef een reactie.