Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Noord-Hollandse stolpboerderij op nieuwe postzegels

In de serie Typisch Nederlands van PostNL wordt dit jaar aandacht besteed aan typisch Nederlandse woningtypes en gevels. De stolpboerderij is het eerste typisch Nederlandse woningtype in een serie van vijf postzegels. Bijzonder aan deze meest voorkomende boerderij van Noord-Holland was, dat zij onderdak bood aan het hele boerenbedrijf: mens, dier, werktuig en oogst. Speciaal voor deze postzegel ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop. Zowel de postzegel als de eerstedagenvelop zijn vanaf 4 januari 2021 verkrijgbaar.

Martijn Bulterman, voorzitter van de NVPH: “Het ontwerp van de postzegel is van Edwin van Praet en is gebaseerd op een foto van de stolpboerderij Broedersbouw in Zuidoostbeemster. Op onze eerstedagenvelop hebben we een gerenoveerde stolpboerderij geplaatst met op de envelop een korte uitleg over deze typisch Nederlandse boerderijwoning. Waar de stolpboerderijen vroeger boerenwoningen waren, zijn veel stolpboerderijen nu verbouwd tot ruime en moderne gezinswoningen, zoals ook de Broedersbouw die model stond voor de postzegel; daar zijn in 2015 negen appartementen in gekomen.”

Deksel op de hut

Wie over het West Friese landschap uitkijkt ziet een niet aflatende rij stolpen aan de horizon. De stolpboerderij is een vierkante boerderij met een piramidevormig dak. Hieronder was plaats voor de hele boerenfamilie en haar vee, oogst en werktuigen. Het woord ‘stolp’ is waarschijnlijk afgeleid van het Middelnederlandse woord ‘stulpe’, wat deksel betekent en naar de dakvorm verwijst. Pas later werd het woord stulp geassocieerd met een arme of nederige woning. De eerste stolpboerderij is omstreeks 1550 gebouwd, er zijn nog zo’n 5500 stolpboerderijen in Nederland.

Noordelijke groep

De stolpboerderij maakt onderdeel uit van de Noordelijke Groep: boerderijen die te vinden zijn in Noord-Holland, Friesland, Groningen en de Waddeneilanden. Bij de Noord-Hollandse stolp zitten de deuren naar de stal aan de achterkant, bij de West-Friese stolp zitten die deuren aan de voorkant. Tot de noordelijke Groep behoort ook de zogenaamde kop-hals-rompboerderij die voornamelijk in Friesland en west- en noord- Groningen staan.

Noord-Hollandse stolpboerderij Postzegel Beeld: Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren.

Typisch Nederlands

De postzegelserie Typisch Nederlands besteedt dit jaar aandacht aan woningtypes en gevels die kenmerkend zijn voor Nederland. In deze eerste uitgifte staat de stolpboerderij centraal.  De komende maanden verschijnen in de serie Typisch Nederlands nog postzegels over houten huizen (22 februari), grachtenpanden (22 maart), woonboten (6 april) en rijtjeshuizen (14 juni).

Bron: De Erfgoedstem

Publicatiedatum: 07/01/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.