Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Noord-Hollands Archief viert 773 jaar Haarlem

Haarlem wordt 773 jaar, genoeg reden voor een feestelijke dag bij het Noord-Hollands Archief met gasten als wethouder van Cultuur Marie-Thérèse Meijs en directeur van het Frans Hals Museum Ann Demeester.

Alle Haarlemmers zijn vanaf 10.00 uur van harte welkom bij het Noord-Hollands Archief. Directeur Lieuwe Zoodsma heeft speciaal nieuws over het stadsrecht. Er is nu bekend van welke dierenhuiden de twee stukken perkament zijn gemaakt waar het op is geschreven. Marie-Thérèse Meijs vertelt wat haar persoonlijk inspireert in het stadsrecht. Zij gaf hierover een interview voor de nieuwste uitgave van het magazine ‘Uitgelicht’ dat zij in ontvangst neemt. En uiteraard is er voor iedereen een stukje taart (zolang de voorraad strekt).

Het Stadsrecht van Haarlem, verleend door graaf Willem II op 23 november 1245. Beeld: Noord-Hollands Archief.

Het stadsrecht van Haarlem. Beeld: Noord-Hollands Archief. 

Om 16.00 uur wordt er bij het Noord-Hollands Archief met ‘Een Frisse Blik’ op het stadsrecht en op kunst en cultuur in Haarlem gekeken. Dichter George Moormann van uitgeverij De Zingende Zaag overhandigt aan Lieuwe Zoodsma en Ann Demeester het eerste exemplaar van de bundel met beeldgedichten ‘Een Frisse Blik – Frans Hals Revisited’. Dit in de vorm van een replica van het antieke koekblik, dat hij in de kelder van een Haarlemse bakkerij vond en dat werd uitgegeven voor de nationale Frans Halsfeesten op 14 juni 1900 te Haarlem.

Bezoekers zijn de hele dag welkom in de Commandeurszaal van de Janskerk om het stadsrecht te bekijken. In de Commandeurszaal is bovendien de tentoonstelling ‘Kunst uit de zorg’ te zien die de Stichting Elisabeth van Thüringenprijs van 17 t/m 28 november bij het Noord-Hollands Archief exposeert.

Voor de echte kenners van Haarlem vindt er om 20.00 uur een pubquiz van de Historische Vereniging Haerlem in het Archiefcafé plaats.

Vrijdag 23 november 2018
Noord-Hollands Archief, Janskerk
Jansstraat 40, Haarlem
www.noord-hollandsarchief.nl

Publicatiedatum: 15/11/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.