Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nominatie nieuwe Erfgoedvrijwilligersprijs 2020

De nationale Erfgoedvrijwilligersprijs is een nieuwe prijs die minister Ingrid van Engelshoven van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het leven heeft geroepen en die zij voor het eerst zal uitreiken op 4 december 2020. Met deze prijs wil de minister het vrijwilligersteam dat zich het afgelopen jaar uitzonderlijk heeft ingezet voor het (cultureel) erfgoed van Nederland belonen voor zijn inzet. Tot en met 24 september kunnen teams worden genomineerd. Stichting Nederland Monumentenland organiseert de prijs.

De Erfgoedvrijwilligersprijs wordt in 2020 voor het eerst uitgereikt. In de erfgoedsector zijn het veelal vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor het behoud, het onderhoud en de ontsluiting van ons (immaterieel) cultureel erfgoed. Teams van vrijwilligers die zich zo inzetten verdienen een prijs. Het Ministerie van OCW heeft voor deze vrijwilligersgroepen een prijs in het leven geroepen: de Erfgoedvrijwilligersprijs.

Minister Ingrid Van Engelshoven: “Het kabinet waardeert de inzet van vrijwilligers. Door hun inzet, passie en kennis dragen ze zorg voor instandhouding en toegankelijkheid van erfgoed. Ook vormen ze door hun enthousiasme een belangrijke schakel naar een groter en meer divers publiek. Alle organisaties met bevlogen vrijwilligers roep ik daarom op hun team aan te melden voor de nieuwe Erfgoedvrijwilligersprijs. Met deze prijs willen we een mooie nieuwe traditie starten om erfgoedvrijwilligers in de spotlight te zetten.”

Een team vrijwilligers kan via de website Erfgoedvrijwilligersprijs genomineerd worden; uiteindelijk zullen er door de jury drie finalisten worden uitgekozen. Op deze finalisten kan worden gestemd door het publiek en degene met de meeste stemmen wint! Op 4 december 2020 volgt de uitreiking door minister Ingrid van Engelshoven live vanuit de Koninklijke Schouwburg te Den Haag. Via de website is de uitreiking live te volgen.

Beeld: Open Monumentendag

Het winnende team krijgt een cheque van 10.000 euro; voor de helft vrij te besteden (bijvoorbeeld aan teamactiviteiten) en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk waarvoor het team zich inzet. Voor de nummers twee en drie is een cheque van 5.000 euro; op dezelfde manier te besteden aan bij de winnaar.

De Erfgoedvrijwilligersprijs is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om alle vrijwilligers in deze sector te bedanken voor al hun goede, nuttige en mooie werk. Vrijwilligers maken het mogelijk om al het culturele erfgoed dat ons land rijk is voor het grote publiek toegankelijk te maken. Stichting Nederland Monumentenland is de organisator van de prijs.

Bronnen: Erfgoedvrijwilligersprijs en Stichting Nederland Monumentenland

Publicatiedatum: 24/09/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.