Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Victorie! Alkmaars Ontzet – Gratis familiedag op 8 oktober

‘Van Alkmaar de Victorie’ luidt de uitdrukking. Alkmaar was de eerste Nederlandse stad die het machtige Spaanse leger tijdens de Tachtigjarige Oorlog wist te weerstaan. In Stedelijk Museum Alkmaar kunnen bezoekers het zeven weken durende Beleg van Alkmaar in 1573 van dag tot dag meemaken. Sluiten we ons aan bij de Opstand van Willem van Oranje of gehoorzamen we de Spaanse landsheer Filips? Op 8 oktober is het museum gratis toegankelijk voor jong en oud. Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan via de website.

Gratis familiedag

Dit jaar geen optocht, gezamenlijke zuurkoolmaaltijd of feest, maar net zoals elk jaar is Stedelijk Museum Alkmaar op 8 oktober gratis toegankelijk voor jong en oud. In de Victoriezaal kun je met het gezin of ‘huishouden’ een aantal opdrachten doorlopen en leer je alles over het Beleg van Alkmaar. Misschien kom je de Spaanse soldaat wel tegen…: “Er wordt even niet gevochten want er heerst een ongrijpbare ziekte in de gelederen.” Neem plaats (op veilige afstand) en ga een gesprek met de soldaat aan. Op 8 oktober geldt dat iedereen vooraf het bezoek online reserveert. Dat kan heel makkelijk via de website van Stedelijk Museum Alkmaar . Wees er snel bij want vol is vol!

Beeld: Stedelijk Museum Alkmaar

Kleur je eigen wapenschild

In de foyer staat een grote tafel waarop kleurplaten klaarliggen. Kinderen kunnen hun eigen wapenschild ontwerpen. Voor het schild hebben alle kleuren die je gebruikt een speciale betekenis. Zo staat blauw voor ‘eerlijkheid’ en ‘koninklijk’, en gebruik je geel of goud, dan staat dit voor ‘wijsheid’ en ‘rijkdom’. In de Victorie-zaal kun je inspiratie opdoen.

Beeld: Stedelijk Museum Alkmaar

Anders Kijken opdrachten

Voor wie het leuk vindt om het museum eens op een andere manier te bezoeken is er een gloednieuwe serie opdrachten ontwikkeld die je samen met kinderen maar ook met volwassenen of in je eentje kunt doen. Maak een keuze uit 18 gratis opdrachtkaarten met verschillende teken-, doe- en doordenk opdrachten. Ze staan voor je klaar in de foyer van het museum. Geschikt voor alle leeftijden. Deze opdrachtkaarten prikkelen je om op een andere manier naar schilderijen en kunst te kijken.

Beeld: Stedelijk Museum Alkmaar

In het kort:

  • Donderdag 8 oktober 2020
  • Gratis openstelling van 10.00 tot 17.00 uur
  • Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan via de website.
  • Opdrachtkaarten voor het hele gezin (hele dag, hele museum)

Beeld: Stedelijk Museum Alkmaar

Bron: Stedelijk Museum Alkmaar

 

Publicatiedatum: 25/09/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.