Beleef de Pop-up Kunstbunker in de Castricumse Dorpsstraat

Tussen 1 en 25 oktober zal in het centrum van Castricum een heuse ‘Pop-up Kunstbunker’ verschijnen. Dit tentoonstellingsproject is te zien in een - nu nog leegstaand – winkelpand (de voormalige Sleutelkoning) aan de Dorpsstraat 58. De Pop-Up zal in deze periode geopend zijn elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 11 - 17 uur.

Book 1 min

De Kunstbunker

In deze Pop-Up staan de geschiedenis en de verhalen centraal van de ‘echte’ Kunstbunker. Deze bevindt zich in de duinen van Castricum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog functioneerde deze als veilige opslagplek voor de kunstschatten van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Rijksmuseum, waaronder De Nachtwacht.

Later is deze bunker door de Duitse bezetters nog gebruikt als munitieopslagplaats, als opslagruimte voor in beslag genomen fietsen en als manschappenverblijf. Sinds 1958 slaat EYE Filmmuseum er brandbaar filmmateriaal op en dat is nog steeds de huidige functie van de bunker.

 De Pop-Up tentoonstelling

Al deze onderwerpen komen in de Pop-up Kunstbunker aan bod via teksten, foto’s, schilderijen, filmbeelden, geluidsfragmenten en voorwerpen. De initiatiefnemers van dit project hebben zich verenigd in de Stuurgroep Kunstbunker en willen dat de originele Kunstbunker bereikbaar wordt voor publiek. De Stuurgroep wil middels dit Pop-Up Kunstbunker project de aandacht vestigen op de oorspronkelijke kunstbunker en zijn toekomstige functie. In de Pop-Up krijgen bezoekers de gelegenheid om hun stem uit te brengen over de toekomst van deze bijzondere bunker.  

Aardappel als entree

De expositie is voor iedereen gratis toegankelijk. Bezoekers die een aardappel meenemen als entreebewijs, krijgen gegarandeerd een kunstwerk mee naar huis.
Ook schoolklassen kunnen terecht in deze leerzame Pop-Up Kunstbunker. Dat kan op eigen initiatief of in combinatie met een begeleid schoolprogramma vanuit Huis van Hilde. Voor reserveringen en meer info; kijk op www.huisvanhilde.nl

 Vrijwilligers gezocht

De Pop-Up Kunstbunker van de Stuurgroep Kunstbunker is uitgevoerd door een samenwerkingsverband van Stichting KIST en Huis van Hilde. Projectleider Joanne Koeleman zoekt nog vrijwilligers die bezoekers willen ontvangen op de dagen dat de Pop-Up open is. Belangstellenden kunnen contact met haar opnemen via info@stichtingkist.nl.

Bron: Huis van Hilde.

 

Ingang kunstbunker in de duinen van Castricum. Foto: werkgroep Oud-Castricum.

Publicatiedatum: 23/09/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN