Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuwe tentoonstelling in het Joods Museum: Ik, Joods?!

In deze nieuwe tentoonstelling maak je kennis met Joodse Nederlanders die zich in persoonlijke documenten uiten over hun Joodse identiteit. Maar wat is eigenlijk de Joodse identiteit? De documenten uit vier eeuwen en video-interviews met Kefah Allush, Khadija Arib, Gijs Groenteman, Arnon Grunberg, Judith Koelemeijer, Ronit Palache, Nina Polak en Robert Vuijsje laten zien dat er meer dan één antwoord is op deze vraag.

Van dagboek tot reisverslag: in persoonlijke teksten lees je tussen de regels door veel over iemands identiteit. Maar wat is eigenlijk de Joodse identiteit? Op die vraag bestaat meer dan één antwoord. In een tentoonstelling van persoonlijke documenten uit vier eeuwen ontmoet je heel verschillende Nederlandse Joden, met heel verschillende identiteiten. Staat hun Joodse identiteit op de voorgrond, of juist niet? Verandert dat in de loop der tijd? En hoe wordt er vanuit onze eigen tijd naar deze uitingen gekeken?

Reflectie op historische documenten

In Ik, Joods?! zijn dagboeken, brieven, reisverslagen en columns te zien. Personen uit de huidige wereld van media, politiek en cultuur delen in video-interviews hun gedachten over de historische documenten in de tentoonstelling. Wat raakt hen, wat herkennen ze? En kunnen zij iets zeggen over hun eigen identiteit? In de video’s geven Kefah Allush, Khadija Arib, Gijs Groenteman, Arnon Grunberg, Judith Koelemeijer, Ronit Palache, Nina Polak en Robert Vuijsje antwoord op deze vragen. 

Stemmen uit onze tijd

Het aantal persoonlijke uitingen in de publieke ruimte neemt alleen maar toe. De tentoonstelling eindigt met hedendaagse documenten. Opperrabbijn Binyomin Jacobs schrijft in zijn online dagboek over maatschappelijke en religieuze zaken. Theatermaakster Anouk Dorfmann uit zich regelmatig over haar keuze voor een orthodox-Joods leven. En journaliste Natascha van Weezel kiest altijd een persoonlijk perspectief als ze schrijft over haar verhouding tot Israël, antisemitisme, en de nog altijd doorwerkende Tweede Wereldoorlog.

En jij?!

In de tentoonstelling leer je ongemerkt over verschillende manieren om je identiteit te ervaren, in te vullen en uit te dragen, maar hoe zie je jouw eigen identiteit? Waardoor wordt die het meest bepaald? Aan het einde van de tentoonstelling kun je je gedachten hierover toevoegen aan een gemeenschappelijk ‘persoonlijk’ document.  

Ik, Joods?! is van 17 februari tot en met 24 september 2023 te zien in het Joods Museum te Amsterdam. Kijk voor meer info en het publieksprogramma op jck.nl/ikjoods

Bron: Joods Cultureel Kwartier

Publicatiedatum: 17/02/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.