Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuwe serie van cultuurpodcast ‘Topstukken’

De podcastserie Topstukken van de VriendenLoterij met bekende presentator Albert Verlinde is weer van start! In de eerste spannende aflevering van deze nieuwe serie vertelt conservator Hilde Cammel van het Zuiderzeemuseum over de avonturen van een klein bijzonder Fries zeilbootje dat in de collectie van het museum zit.

Een spion op een klein Fries zeilbootje

Hilde Cammel, conservator van het Zuiderzeemuseum, vertelt over de Sperwer. Een redelijk eenvoudig Fries bootje van 8,5 meter lang met 1 mast, maar desondanks een hele snelle zeiler. Gebouwd in de 19e eeuw door befaamd scheepsbouwer Eeltje Holtrop en versierd met prachtig houtsnijwerk en koperen details. In 1931 werd het aangekocht door een vrij excentrieke Engelsman: Merlin Minshall. Minshall vaart vervolgens 4 jaar lang over Europese riveren, zelfs tot aan de Zwarte Zee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat hij in dienst bij de Britse geheime dienst van de marine. Zijn direct leidinggevende is daar Ian Fleming. En laat dat nou de geestelijk vader zijn van ultra-spion, James Bond…

Luister hier de podcast en laat je verrassen.

Over de podcastserie ‘Topstukken’

In deze podcast gaat Albert Verlinde op zoek naar bijzondere verhalen die schuilgaan achter de mooiste topstukken van Nederland. In elke aflevering vertelt een expert van een culturele instelling met welk object hij of zij een speciale band heeft.

De podcast Topstukken wordt je aangeboden door de VriendenLoterij, dé cultuurloterij van Nederland. Ontdek meer over deze podcast op topstukkendepodcast.nl.

Bron: Topstukken de podcast

Publicatiedatum: 23/07/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.