De gedeputeerde koos de Watertoren van Assendelft voor het ophangen van het eerste schildje. Daarmee benadrukt ze het belang van herbestemmingsopgave van industrieel erfgoed, zoals die bij de watertoren tot voor kort nog zeer urgent was. Het meeste industrieel erfgoed van de provincie staat in het Noordzeekanaalgebied en is tegenwoordig herbestemd: vooral als faciliteit van creatieve industrie.
De Watertoren van Assendelft
De Watertoren van Assendelft is de oudste bewaard gebleven watertoren in Noord-Holland. Het is een iconisch gebouw in het Zaanse Landschap door zijn unieke vorm. De watertoren heeft na de herbestemming een voornamelijk commerciële basis in de verhuur van de diverse ruimte aan creatieve industrie. Bovenin de toren op de plaats van het uitgenomen waterreservoir is ruimte vrijgekomen voor conferenties. Vanuit deze ruime kun je een 360 graden overzicht zien van Noord-Holland. De toren is na met de herbestemming geheel verduurzaamd en autonoom in de energievoorziening en is een van de eerste grote monumenten zonder woonfunctie die geheel van het gas af is!
Herbestemming
Wanneer erfgoed specifiek van belang is voor de provincie, zoals bij industrieel, agrarisch en religieus erfgoed, wil de provincie actief de leegstand en het verval tegengaan. Een effectief middel is dan herbestemming, want met herbestemming vergroot je de kans op structureel gebruik van het monument.
Monumentenschildjes
Tijdens het werkbezoek aan de Watertorentoren in Assendelft, overhandigde gedeputeerde Pels een schildje aan Hans de Groot, namens Hoogwater BV. Met het aanbieden van de provinciale monumentenschildjes wil de provincie eigenaren van monumenten bedanken voor hun inzet. Daarnaast kan het helpen om meer bekendheid te geven aan de monumenten. Met de schildjes kunnen monumenten zich bovendien beter onderscheiden en zijn ze beter te herkennen vanaf de buitenkant. Na de watertoren werd ook een 17de-eeuwse molenschuur met inpandige blokmaalderswoning getooid met zo’n monumentenschildje.
Ontwerp
Het ontwerp van ons schildje Provinciaal Monument is bijzonder omdat het een combinatie is van het rijksontwerp ontwikkeld door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE), aangevuld met onze huisstijl. De hoofdvorm en afmeting zijn gelijk, de afmeting en design staan vast, maar de variatie zit ‘m in kleur en titel.
* Wegwijzer
Om eigenaren van monumenten wegwijs te maken in de kennis, kansen, advies en financieringsmogelijkheden bij de provincie Noord-Holland is een wegwijzer voor monumenten opgesteld. Deze wegwijzer helpt om erachter te komen of en zo ja, hoe de provincie Noord-Holland kan ondersteunen bij het behouden van het monument. In de wegwijzer staat onder andere informatie over (subsidies voor) onderhoud, restauratie, verduurzaming, herbestemming en het Noord-Hollands fonds voor herbestemming, verduurzaming en restauratie van monumenten.
Bron: Provincie Noord-Holland
Publicatiedatum: 30/08/2019
Vul deze informatie aan of geef een reactie.