Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Een kijkje in Rembrandts werkplaats

Rembrandts techniek wordt ontrafeld in de tentoonstelling Laboratorium Rembrandt, die 21 september van start gaat in het Rembrandthuis.

De afgelopen jaren zijn diverse kunstwerken van Rembrandt met de nieuwste technieken onderzocht. Met de zogenaamde macro-XRF-techniek kunnen deskundigen in de verf van Rembrandts schilderijen kijken en onder andere veranderingen die hij tijdens het schilderen aanbracht in kaart brengen. Sinds kort worden ook zijn tekeningen met deze methode onderzocht, om erachter te komen welke inkten hij gebruikte.

Via Museum Het Rembrandthuis.

In de interactieve tentoonstelling Laboratorium Rembrandt wordt al dat onderzoek tot leven gebracht. Voor kinderen vanaf 6 jaar is er zelfs een speciale Rembrandt Junior-Lab route. Jonge bezoekers krijgen bij binnenkomst een clipboard mee waarmee ze op onderzoek kunnen.

IJzer-kaart (Macro X-Ray Fluorescence) van Rembrandts portretten van Marten Soolmans en Oopen Coppit uit 1634. Via Museum Het Rembrandthuis.

‘Dankzij hedendaags technologie zie je nu welke keuzes Rembrandt voor een schilderij, prent of tekening maakte, en wat hij soms weer veranderde,’ aldus Leonore van Sloten, conservator van Museum Het Rembrandthuis.

Kijk voor meer informatie op de website van Museum het Rembrandthuis.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 27/08/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.