Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuwe poëzieprijs verbindt kunst met wetenschap

Hoe kunnen we meer mensen enthousiasmeren voor zowel poëzie als archeologie? Door beide te combineren in een wedstrijd: de Laaglandse Archeologie-Poëzieprijs bekroont het beste Nederlandstalige gedicht over archeologie en cultureel erfgoed. Laat u inspireren door een archeologische site in jouw omgeving, klim in de pen en vereeuwig het beeld, de sfeer en de herinneringen van deze stille getuige in poëtisch schrift.

Tussen mijn vinger en mijn duim
rust de gedrongen pen.
Met hem zal ik graven.
(Seamus Heaney)

De wedstrijd staat open voor zowel professionele als recreatieve dichters in Nederland en Vlaanderen. De eerste prijs bestaat uit een bedrag van duizend euro. Deelname is mogelijk door inzending – vóór 1 juli 2021 – van maximaal drie gedichten in de Nederlandse taal, geïnspireerd op een archeologisch thema. Daarna buigt de jury, onder leiding van voormalig Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, zich over de inzendingen.

De feestelijke proclamatie en huldiging van de prijswinnaars vindt plaats in november 2021 op een bijzondere, met de archeologie verbonden locatie. Bij die gelegenheid wordt ook de wedstrijdbundel gepresenteerd waarin de twintig genomineerde en de drie winnende gedichten zijn opgenomen.

U kunt uw inzendingen sturen naar distri@achterland.nl o.v.v. LAAP-2021. Voor meer informatie: zie het wedstrijdreglement.

De Laaglandse Archeologie-Poëzieprijs is een initiatief van de Stichting Achterland uit Zeist, een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk met als missie het bouwen van bruggen tussen maatschappij en poëzie.

Beeld: Laaglandse Archeologie Poëzieprijs

Bron: Stichting Achterland en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Publicatiedatum: 10/04/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.