Amsterdamse winkelpuien in oude glorie hersteld

Welkom terug in de wereld van de pilasters, dorpelstenen, luifels, portieken en lichtbakken – de wereld van de historische winkelpui. Als het aan Monumenten en Archeologie van gemeente Amsterdam ligt, bezigen we bovenstaande begrippen weer alledag. Want een mooiere winkelpui zorgt voor een mooiere stad.

Book 1 min

Amsterdam heeft prachtige puien. Velen daarvan zijn gebouwd na 1850, toen er steeds luxere winkels in de stad kwamen. Om mensen te trekken, maakten winkeliers hun winkelpui mooi. In de loop der tijd zijn deze puien verdwenen achter grote reclameborden, stucwerk, kunststof of een dikke laag verf. Dat was niet zozeer omdat winkeliers mooie puien niet konden waarderen, maar meer omdat de gedachte was: een moderne pui trekt meer de aandacht. Maar ja, over smaak valt altijd te twisten.

In 2016 dienden daarom drie VVD-gemeenteraadsleden een initiatief in om een subsidie uit te loven voor eigenaren of huurders van (voormalige) winkelpanden die zuchtten onder niet al te fraai gemoderniseerde puien. Daar werd enthousiast op gereageerd. In 2019 heeft afdeling Monumenten en Archeologie de subsidie verstrekt, het effect wordt nu langzaam zichtbaar in de stad.

Winkelpand aan het Spui. Foto: Txllxt TxllxT, via Wikimedia (CC BY-SA 4.0).

Ook Marja ontdekte dat haar woning een weggemoffelde oude winkelpui had, lees haar verhaal hier.

Bekijk hier een video over de restauratie van winkelpuien in Amsterdam.

Bron: De Erfgoedstem en Het Parool (€)

Publicatiedatum: 09/04/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN