Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuwe introductiecursus Oer-IJ

De belangstelling voor de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis in Kennemerland is zo groot dat op 6 september 2022 een nieuwe Introductiecursus Oer-IJ voor het IJmond-gebied van start gaat. De eerste twee edities werden georganiseerd in 2017 en 2018. Deelnemers krijgen ook nu weer zes dinsdagavonden les op twee locaties; in Museum Kennemerland in Beverwijk en in het Pieter Vermeulenmuseum te Driehuis. Opnieuw zijn twee buitenexcursies gepland op een zaterdag.

Voor de deelnemers die belangstelling hebben om te gidsen als Oer-IJ gids wordt eind oktober op twee zaterdagen een gidsmodule aangeboden met een theoretisch en een praktisch gedeelte en speciale aandacht voor kennisoverdracht en presentatie. Met de tijdens de gidsenmodule opgedane kennis kunnen die later zelf als gids worden ingezet voor publieksrondleidingen.

De cursus wordt georganiseerd door de Stichting Oer-IJ, in samenwerking met Museum Kennemerland, het Pieter Vermeulenmuseum en het IVN. Stichting Oer-IJ is een organisatie die aandacht vraagt voor de kwaliteiten (o.a. natuur en cultuurhistorie), de kwetsbaarheid (verstedelijking) en duurzame ontwikkelingsmogelijkheden (klimaatadaptie) van het landelijk gebied in de groene driehoek Velsen, Alkmaar, Zaanstad. Hier stroomde tot aan het begin van de jaartelling het Oer-IJ, een noordelijke zijtak van de Rijn die bij Castricum in zee uitmondde. Van dat oorspronkelijke getijdenlandschap is – voor wie dat weet- nog veel terug te zien.

Wie de cursus volgt, krijgt digitaal onbeperkt toegang tot een uitgebreide syllabus met veel meer achtergrondinformatie over het gebied. De deelnemers die tevens de gidsenmodule volgen ontvangen na afloop een certificaat Oer-IJ gids. De docenten zijn deskundigen vanuit verschillende disciplines. Iedere cursusavond wordt een ander aspect van het Oer-IJ gebied belicht door een ter zake kundig docent.

De kosten, data, aanvullende informatie en inschrijvingsmogelijkheden voor de opleiding zijn te vinden op de website www.oerij.eu . Wie zich telefonisch wil opgeven of vragen heeft, kan bellen met 06-14451564.  

Bron: Stichting Oer-IJ

Publicatiedatum: 03/08/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.