Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Fotobiënnale Wieringen

Op vijf locaties op Wieringen, het voormalige eiland in de kop van de provincie Noord-Holland, ziet deze zomer een nieuw evenement het daglicht.

Het oeroude eiland Wieringen heeft van oudsher een magische aantrekkingskracht gehad op beeldend kunstenaars in Nederland en daarbuiten. Velen van hen streken neer op het oude land en vestigden zich hier. Ze lieten zich insprireren door het unieke glooiende landschap dat in het voorjaar soms Engels en in het najaar Scandinavisch aandoet. De Rijksmonumentale vestingkerk van Oosterland ontpopte zich sinds eind jaren ’60 als dé culturele broedplaats op het eiland.

Foto: Gerrit Ooteman

Fotograaf Kenneth Stamp (geboren Scotsman) woont inmiddels al weer 44 jaar op Wieringen; Niet meer dan logisch dat juist hij de rol van curator van de eerste editie van de Fotobiënnale Wieringen zal vervullen.

Het thema van deze editie is ‘Kroongetuigen’, vanwege het tienjarig bestaan van de gemeente Hollands Kroon en omdat de deelnemende fotografen als kroongetuigen het verhaal vertellen over Hollands Kroon – en in het bijzonder Wieringen.

Foto: Koos Breukel

Op vijf verschillende locaties op het eiland vindt de Fotobiënnale plaats. We zien portretten van inwoners van de gemeente Hollands Kroon door de ogen van Koos Breukel en Gerrit Ooteman. Landschappelijke veranderingen zijn vastgelegd door landschapsfotografen Martin Kers en Jeroen Hofman. Hofman toont een prachtige serie over Artis gedurende de coronapandemie.

Marijke van Wijk maakte eind jaren ’70 een reeks foto’s over het voormalig eiland Wieringen vóór de dijkverhoging. Het resultaat is een historisch document over een veranderend landschap. Marco Bakker brengt een lofzang op de paling, een voorwereldlijk dier, dat ook op Wieringen van onschatbare waarde is voor onze cultuur, welvaart en tradities.

Foto: Marijke van Wijk

De Fotobiënnale Wieringen is geopend vanaf zondag 7 augustus t/m 11 september 2022. Van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Met een passe-partout ticket heeft één persoon eenmalig toegang tot alle 5 expositielokaties van Fotobiënnale Wieringen 2022.

Kijk hier voor meer informatie en tickets.

Foto: Marco Bakker

Bron: Ode aan het landschap

Publicatiedatum: 04/08/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.