Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuwe expositie in provinciehuis: Ode aan het landschap

Door de eeuwen heen is het landschap de inspiratiebron geweest voor beeldend kunstenaars en later ook fotografen. Zij zijn gefascineerd door de werking van licht en ruimte, de kleurenpracht, de uitgestrektheid en de dynamiek van het landschap. In de nieuwe Dreefexpositie 'Ode aan het landschap' is te zien dat kunstenaars niet alleen gefascineerd zijn door het landschap als beeld, maar ook door de elementen die ze gebruiken bij het realiseren van hun kunstwerken.

Zoals in de kunstpraktijk van Claudy Jongstra die haar wandtapijten tot stand brengt met de wol van haar eigen schapen en deze kleurt met de pigmenten uit de door haar zelfgekweekte planten, zichtbaar in het monumentale werk “18 Carat”. Of het “schilderen met aarde” in het landschapswerk “Viskringloop” van beeldend kunstenaar Pé Okx in de Kop van Noord-Holland.

Kunstenaars zetten zich ook in voor de opgaven in het landschap; zoals de geënsceneerde fotografie van Rem van de Bosch toont met betrekking tot het stijgende water in lager gelegen polderlandschappen. Of ze zetten zich in voor de veenweide-problematiek die dreigt te verdwijnen met een zelf gecreëerde Veenlijn aan producten uit het veenweidegebied, door kunstenaarscollectief Ketter & Co. Ode aan het landschap toont de bezoeker de poëtische interpretatie van het landschap, waarbij kunstenaars op zoek zijn naar de zingeving, de boodschap en het verhaal. Geluidskunstenaar Martijn Comes vat het als volgt samen; het landschap als psychosomatisch kompas”.

Pé Okx, Viskringloop.

Aan de expositie werken mee:
Claudy Jongstra, Ketter & Co (Irene Fortuyn), Pé Okx, Martijn Comes, Louis Swagerman, Rem van den Bosch, Martin Kers, Pieter de Vries en een Ode aan Peter de Rijcke.

De nieuwe Dreefexpositie Ode aan het landschap is van 7 januari t/m 31 maart 2023 te zien in Paviljoen Welgelegen in Haarlem. De tentoonstelling is op werkdagen gratis te bezoeken.

Dreefexposities

In de reeks ‘Dreefexposities’ wordt onder andere aandacht besteed aan werk van Noord-Hollandse kunstenaars en de kunstcollectie van de provincie Noord-Holland. Bovendien is er jaarlijks een expositie te zien in het kader van de nieuwe serie ‘Provincie op bezoek’. In het provinciehuis is ook doorlopend een expositie te zien over de geschiedenis van het gebouw.

Bron: Provincie Noord-Holland

Publicatiedatum: 06/01/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.