Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nach Holland: invasie van Nederland door Duitse ogen

Aan de hand van 150 foto’s van Duitse soldaten geeft Verzetsmuseum Amsterdam vanaf 1 februari 2019 een bijzonder beeld van de eerste vijf oorlogsdagen.

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen: te voet, te paard, op motoren, in tanks en zelfs op de fiets. Tegelijkertijd landen er parachutisten bij Rotterdam, Den Haag, de Moerdijkbruggen en Dordrecht. Op 14 mei wordt Rotterdam gebombardeerd en een dag later geeft Nederland zich over. Aan Nederlandse zijde sneuvelen 2341 soldaten en 2200 burgers; de Duitsers verliezen 2132 manschappen.

Collectie Gerard Groeneveld

Van deze vijfdaagse oorlog zijn voor Nederlandse burgers en soldaten nauwelijks foto’s gemaakt. Duitse soldaten maakten echter duizenden foto’s van hun veldtocht; foto’s van krijgsgevangenen, vernielingen, Nederlandse burgers, het bombardement op Rotterdam en een enkele keer leggen ze de gevechten vast.

Gerard Groeneveld dook in Duitse fotoalbums, selecteerde honderden foto’s, maakte er een boek van en hetzelfde materiaal gebruikte het Verzetsmuseum Amsterdam weer  voor een tentoonstelling, getiteld ‘Nach Holland,’ die van 1 februari tot en met 19 mei 2019 is te zien.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 11/01/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.