Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Must See: Hollandse iconen in het Zuiderzeemuseum

Van vrijdag 2 april tot en met zondag 24 oktober 2021 staat het Zuiderzeemuseum helemaal in het teken van toerisme. Vijftien creatieve talenten uit de wereld van kunst, design, mode en fotografie hebben speciaal voor de tentoonstelling Must See een kunstinstallatie ontworpen. In het binnen- én buitenmuseum laat deze tentoonstelling de bezoeker op een andere manier kijken naar bekende Nederlandse iconen. Van kaas tot klederdracht en van fiets tot visserij, maar ook de beroemde Hollandse luchten, dijken en waterwerken worden in Must See op een eigentijdse manier gevisualiseerd.

Toeristische trekpleisters

Met het toenemen van vrije tijd en middelen gaan steeds meer mensen op vakantie. Toerisme ontstond al in de late negentiende eeuw en is uitgegroeid tot een van de meest winstgevende bedrijfstakken ter wereld. In 2018 kwamen 18,8 miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland. De opkomst van het COVID-virus plaatst het toerisme, zoals we dat kennen, in een ander perspectief; in plaats van buitenlandse toeristen, zijn het nu Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan.

De Hollandse molens, de tulpenvelden, de Volendammer hul – het iconische kanten kapje – en de kaasmarkten zijn nog steeds geliefd. In 2021 zoomt het Zuiderzeemuseum in op beeldiconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland. Veel van deze karakteristieke Nederlandse iconen hebben hun oorsprong in het Zuiderzeegebied. Waar ze vandaan komen, wat hun functie was en hoe ze het beeld van Nederland zijn gaan bepalen is te zien in de tentoonstelling Must See.

Links: Klompen in Kollumer schooltje, Foto Malin Ngoie, via Zuiderzeemuseum. Rechts: Ontwerp Studio Kars + Boom, via Zuiderzeemuseum.

Nieuw perspectief

De tentoonstelling Must See neemt de bezoeker mee op een reis langs een reeks typerende iconen die hebben bijgedragen aan het imago van Nederland waar we nu in meer of mindere mate trots op zijn. Vijftien kunstenaars en ontwerpers hebben speciaal voor deze tentoonstelling een interventie in het museum gecreëerd en ieder heeft één kenmerkend Nederlands icoon als uitgangspunt genomen.

Vijftien kunstwerken die je gezien móet hebben. Ze prikkelen en bevragen de bezoeker en werpen een nieuw licht op wat we al kennen. Waarbij ook het spanningsveld tussen echt en nep, de impact van het massatoerisme en de voordelen van een vakantie in eigen land aan bod komen. Een ontdekkingsreis door het unieke Zuiderzeemuseum, met een verfrissende blik op het imago van Nederland. Must See is een tentoonstellingsconcept van curator Anne van der Zwaag in opdracht van het Zuiderzeemuseum.

Links: Ontwerp Lisa Konno, via Zuiderzeemuseum. Rechts: Hille Butter uit Volendam, collectie. Zuiderzeemuseum.

Heden én verleden

Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum is een leuke en leerzame dag uit voor de hele familie. Wandel honderd jaar terug in de tijd in het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig authentieke, historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Maak met je (klein)kind een bootje van een klomp, teken je eigen souvenir of neem een kijkje bij de ambachtslieden. Speel Oudhollandse spelletjes of ga langs bij de snoepwinkel. Tijdens weekenden, vakanties en feestdagen gaan kinderen op pad als een echte toerist. Met behulp van hun reisverslag ontdekken ze leuke weetjes, grappige voorwerpen en bijzondere mensen en plekken.

De tentoonstelling Must See is van vrijdag 2 april tot en met zondag 24 oktober 2021 te zien in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het museum.

Bron: Zuiderzeemuseum

Publicatiedatum: 26/01/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.