Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Monumentaal fort bij Velsen vernield

Erfgoedvereniging Heemschut overweegt aangifte te doen na illegale vernieling van de wallen rond het fort bij Velsen. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, hoort bij het werelderfgoed en is rijksmonument. Zonder vergunning is door de eigenaar de kenmerkende wallenstructuur weggehaald.

De gemeente Beverwijk heeft een bouwstop opgelegd nadat specialisten aan de bel trokken over het afgraven zonder vergunning. “Het is niet te geloven. Schokkend dat dit gebeurd is’’, zegt Karel Loeff, directeur van Heemschut. “Er is een beschermd rijksmonument vernield.”

Vernieling van een rijksmonument is strafbaar op grond van de Erfgoedwet. De recente grondwerkzaamheden op het terrein werden tussen kerst en oudjaar bij toeval ontdekt. Er was geen vergunning voor.

Strafbaar

“In mijn ogen is dit een ernstig vergrijp’’, stelt Heemschut-directeur Loeff tegen het Noord-Hollands Dagblad “Je mag dit niet afdoen met ’jammer, het is gebeurd, nu hebben we een bouwkavel. Als dit stukje sloop leidt tot een snellere vergunningverlening, dan zeg ik: Breng het maar terug in de oude staat.’’

Aangifte in voorbereiding

Heemschut heeft de aangifte inmiddels in voorbereiding, maar dat is afhankelijk van hoe de gemeente de zaak afhandelt. Sowieso schakelt Heemschut de inspectie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in.

Edwin Kapitein, Doc.centrum Stelling van Amsterdam. Beeld via: Erfgoedvereniging Heemschut

Bronnen: Erfgoedvereniging Heemschut en Monumentaal

Publicatiedatum: 07/01/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.