Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Meer-Historie magazine viert 50ste verjaardag

Historische verhalen van Haarlemmermeer krijgen al 200 edities lang een podium in het prachtige magazine Meer-Historie. De 50ste jaargang van Meer-Historie wordt gevierd met een speciale jubileumeditie en een tijdelijke expositie in het Historisch Museum Haarlemmermeer die opent op donderdag 1 september 2022.

De toenmalige stichting Meer-Historie wilde met het blad inwoners meer bij de geschiedenis van hun polder betrekken alsmede begunstigers werven. In 1973 verscheen de eerste editie. In korte tijd meldden honderden begunstigers zich aan. Het blad bood en biedt vele Haarlemmermeerders en voormalige Haarlemmermeerders met heimwee leesplezier en het is een verbindende factor voor de vele vrijwilligers van Haarlemmermeermuseum De Cruquius.

De Witte Boerderij, sinds jaar en dag de plek waar Meer-Historie door de redactie wordt samengesteld. Foto: Kees van der Veer.

Jubileum magazine

Wat begon als een zwartwit stencilachtig periodiek, is nu een 44 pagina’s tellend, professioneel magazine in vierkleurendruk. Mensen met een grote belangstelling en passie voor de polder schreven en schrijven boeiende verhalen over de rijke geschiedenis, niet zelden over hun eigen familiegeschiedenis. Belangrijk is daar bij te vermelden dat er dan prachtige foto’s worden aangeleverd. Men denkt vaak dat er over zo’n jonge gemeente weinig valt te vertellen. Dat dit stuk land dat door droogmakers en pioniers zelf is gecreëerd en ontwikkeld in de afgelopen 170 jaar, maakt die geschiedenis juist enorm boeiend. Recent fuseerden Haarlemmerliede Spaarnwoude en Haarlemmermeer waardoor ook een eeuwenoude geschiedenis deel ging uitmaken van de gemeente Haarlemmermeer. De verhalen blijven dan ook komen, over dingen die kwamen en voorbij gingen maar die soms ook bleven.

De redactie van magazine Meer-Historie, bestaande uit zeven vrijwilligers, heeft een jubileumeditie samengesteld waarin veel aandacht voor het jaar 1973. Deze editie verschijnt 1 september. Burgemeester Cor van Stam schreef in de eerste editie het voorwoord; de huidige burgemeester van Haarlemmermeer, mevrouw Schuurmans, treedt in de jubileumeditie in zijn voetstappen.

Het Meer-Historie magazine verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 2000 stuks. De minimum bijdrage is 20 euro per jaar en begunstigers hebben gratis toegang tot de musea.

De Witte Boerderij. Foto: Kees van der Veer

Expositie in Historisch Museum Haarlemmermeer

De voormalige stichting Meer-Historie nam het initiatief om een museum te realiseren. Dat kwam er op 22 mei 1992 in de Mentzhoeve in Hoofddorp. Dus ook dit museum jubileert. In de recente geschiedenis ging Meer-Historie op in Haarlemmermeermuseum De Cruquius dat het complete verhaal over de polder vertelt.

In het Historisch Museum Haarlemmermeer opent op 1 september de tentoonstelling ‘50 jaar Meer-Historie Magazine’ over de geschiedenis van het blad, de makers, zoals de redactie en de huidige Drukkerij Groen, en over de ontwikkeling van de polder. De opening wordt om 16.00 uur verricht door locoburgemeester Jurgen Nobel.

De tentoonstelling ‘50 jaar Meer-Historie Magazine’ is vanaf 2 september tot en met 27 november te bezoeken in Historisch Museum Haarlemmermeer. Het museum aan de Bosweg 17, Hoofddorp is geopend van woensdag t/m zondag tussen 13 en 17 uur. Na 1 november is het museum geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.  Meer informatie op www.haarlemmermeermuseum.nl.

Bron: Haarlemmermeermuseum De Cruquius

Publicatiedatum: 28/08/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.