Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De schilders van de Vechtstreek

In de tentoonstelling 'De schilders van de vechtstreek' worden vele tientallen kunstwerken getoond van diverse kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw. Tegelijk met de tentoonstelling wordt onder dezelfde titel een boek gepubliceerd, geschreven door de kunsthistoricus Jaap Versteegh. Samen geven zij een prachtig overzicht van dit schilderachtige gebied dat algemeen geldt als een van de mooiste streken van Nederland.

De rivier de Vecht, die loopt van Utrecht naar Muiden, weerspiegelt al eeuwen zowel de schoonheid van de natuur als de rijkdom van de Hollandse cultuur uit het verleden. Vooral in de zeventiende en achttiende eeuw vestigden zich hier meerdere rijke families uit Amsterdam en Utrecht. Zij lieten langs de Vecht indrukwekkende buitenplaatsen bouwen, vaak voorzien van lommerrijke tuinen. Dit rijkgeschakeerde landschap trok veel kunstenaars aan die de schoonheid van de Vechtstreek vastlegden in schilderijen, boeken, tekeningen en prenten.


Op de tentoonstelling De schilders van de Vechtstreek worden vele tientallen kunstwerken getoond van diverse kunstenaars uit de 19e eeuw, zoals Nicolaas Bastert (1854-1939) en Fredericus Jacobus van Rossum du Chattel (1856-1917), maar ook van meesters uit de 20e eeuw zoals Cornelis Vreedenburgh (1880-1946), Evert Jan Ligtelijn (1893-1974) en Willem van Leusden (1886-1974). Daarnaast worden allerlei unieke bezienswaardigheden getoond, waaronder foto’s, bibliofiele uitgaves en verschillend documentatiemateriaal.

Tegelijk met de tentoonstelling De schilders van de Vechtstreek wordt onder dezelfde titel een boek gepubliceerd, geschreven door de kunsthistoricus Jaap Versteegh. Het fraai geïllustreerde boek geeft een uitgebreid overzicht van deze kunstwerken en plaatst ze in een brede kunsthistorische context, waarbij allerlei wetenswaardigheden over zowel de kunstenaars als de locaties aan de orde komen. Dit boek is voor € 24,95 te koop in de museumwinkel.

Samen geven de tentoonstelling en het boek De schilders van de Vechtstreek een prachtig overzicht van dit schilderachtige gebied dat algemeen geldt als een van de mooiste streken van Nederland.

De tentoonstelling is in het Vechtstreekmuseum te zien 16 juli 2022 tot en met 8 januari 2023.

Bron: Vechtstreekmuseum

Publicatiedatum: 27/08/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.