Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Forten- en Vestingfestival

Het Fortenfestival vindt dit jaar plaats van 3 t/m 11 september 2022. Doe ook mee en bezoek een fort of vesting bij jou in de buurt!

Luister naar prachtige muziek, terwijl je uitkijkt over een eeuwenoude vesting. Kijk in de buitenlucht naar een indrukwekkende film, met het fort als decor. Ga mee met een rondleiding of bezoek één van de vele musea. Of gewoon lekker genieten van een hapje en drankje op een fortterras. Je kunt echt alle kanten op tijdens het Fortenfestival van 3 t/m 11 september 2022.

Film en muziek

Bij Vroeg in Bunnik is er zaterdag 3 september een buitenbios naast het bunkerpad. Een heerlijke nazomeravond met barbecue, grill, bier en wijn en de film  The Peanut Butter Falcon. Luister op 4 september tijdens het SPOEL festival naar muziek en poëzie op Werk aan het Spoel. Op 9 september is er op Lunet II in Utrecht een buitenbios met de bijzondere natuurfilm Aquarela. Geniet op 9 september vanaf het water van de Drijf-in bioscoop “Waterlinie Editie” in Vesting Schoonhoven.

Rondleidingen

Ga mee met een korte overtocht met de MS Koningin Emma op 4 september voor een historische rondleiding op Forteiland IJmuiden. Kom langs op Fort Buitensluis en proef de sfeer op 10 & 11 september. Ook het bewoonde Fort Steurgat opent 10 september eenmalig haar deuren voor een rondleiding. Of ontdek de spannendste plekken op Fort bij Spijkerboor of Fort bij Abcoude.

Wandelen en fietsen

Er zijn prachtige linieroutes voor fietsers en wandelaars, langs kanalen en dijkjes, sluizen en monumenten. Onderweg kan je uitpuffen op een fortterras. De echte wandelaars halen hun hart op met het Waterliniepad; een 350 km lange afstandwandelpad langs twee waterlinies. Op 10 september kun je ook gratis gebruik maken van de kano`s van de scouting in Vesting Schoonhoven voor een rondje vestingvaart.

Eten en drinken

Relax met een hapje en drankje op het terras, bijv. bij Fort Zuid, Fort K’IJK, Fort Uitermeer, Fort aan de Klop of Geofort Geniet van een biertje van Fortbrouwerij Duits & Lauret op Fort Everdingen. En voor kinderen is het Pannenkoekenfort op Fort aan de Drecht echt een belevenis.

Musea (ook tof voor kids!)

Vier zaterdagmiddag- avond avond 10 september het 350-jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie. Speciaal voor deze mijlpaal organiseert de vesting Schoonhoven een heus vestingfeest voor jong en oud met een spectaculaire vuurwerkshow! Ga terug in de tijd in het militair museum op Fort aan den Ham op 11 september. Ontdek de  geschiedenis van Naarden in het Nederlands Vestingmuseum. Of breng een bezoek aan Napoleontisch Fort Kijkduin met een Noordzeeaquarium waar je vissen mag aanraken! Maak kennis met oude en nieuwe Geo-technieken bij GeoFort. Vlieg op Forteiland Pampus met een virtuele ballonvaart over de Stelling van Amsterdam. Of speel het inundatiespel in het Waterliniemuseum Fort bij Vechten en wandel over een levensgrootte maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook is vanaf 3 september de gloednieuwe tentoonstelling ‘Uit beton gegoten’ geopend, over de groepsschuilplaatsen en kazematten in de waterlinies. Fort 1881 in Hoek van Holland is het best bewaarde pantserfort van Nederland. Ontdek dit fort met drie geschutskoepels in het interactieve museum.

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten en meer informatie op Forten.nl.

Bron: Forten.nl

Publicatiedatum: 29/08/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.