Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Lezing: Nijlpaarden en Neanderthalers in het verdronken land van Etersheim

Op donderdag 20 april geeft Paleontoloog Frans Roescher een lezing over de vondsten bij het werk in de voormalige Zuiderzee. Het opgespoten zand uit de zandputten van het IJsselmeer vertelt een spannend verhaal. Het geeft ons een verrassende inkijk in de fauna en het klimaat tot wel 150.000 jaar terug. De lezing gaat vooraf aan de gelijknamige tentoonstelling in het Schooltje van Dik Trom te Etersheim.

Paleontoloog Frans Roescher vertelt in zijn presentatie over de vondsten bij het werk in de voormalige Zuiderzee.

“We vinden fossiele resten van uitgestorven dieren van warmte minnende dieren uit een warm interglaciaal en koude minnende dieren uit de laatste ijstijd. We vonden resten van nijlpaarden, bosolifanten, bosneushoorns, leeuwen, hyena’s, maar ook van rendieren, wolharige mammoeten, wolharige neushoorns, steppenwisent etc.”

In de lezing vertelt Frans hoe ze dit door middel van veldwerk verzamelen en hoe ze dit interpreteren. Natuurlijk bespreekt hij ook bijzondere vondsten, ook die van mensen, de Neanderthalers.

De lezing gaat vooraf aan de tentoonstelling met verrassende vondsten die vanaf 22 april tot en met 18 juni in de dependance van Het Schooltje van Dik
Trom te zien is. Adres Etersheim 8a 1474 MT Oosthuizen. Kijk voor meer informatie op de website van Het schooltje van Dik Trom.

Op donderdagavond 20 april kan je vanaf 18.00 terecht bij Bezoekerscentrum en Poldercafé De Breek voor een heerlijke lentemaaltijd voorafgaand aan de lezing.

De lezing start om 19:30.
Maaltijd: €15
Lezing: €5

*Het is ook mogelijk enkel een kaartje voor de lezing te reserveren.
Aanmelden voor de lezing kan via info@debreek.com.

Bron: Stichting Etersheimerbraak

Publicatiedatum: 13/04/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.