Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Oneindig Noord-Holland in een nieuw jasje

Agrarisch erfgoed specialist Anna Groentjes is freelancer bij onder andere MOOI Noord-Holland en de Provincie Noord-Holland. Naast haar grote liefde voor stolpboerderijen en geschiedenis, reist zij graag door het Noord-Hollandse landschap. Als landschapsfotograaf is Anna regelmatig met haar camera te vinden in de polder. Oneindig Noord-Holland heeft het geluk om een aantal van haar prachtige foto’s te mogen gebruiken voor een nieuwe banner. Zij vertelt ons meer over het Noord-Hollandse landschap en haar werk.

Noord-Hollandse polders

Zodra ik tijd heb hol ik met camera de polder in. Meestal kies ik voor mijn grote favoriet de Hargerpolder maar ook de Starnmeer maakt heel gelukkig. Als ik iets meer tijd heb ga ik naar de Hoge Berg op Texel. Of fiets ik langs de aardappelvelden van de Haarlemmeermeer, de knusse en wollige polders van de Duinstreek of de bollenvelden in de Zijpe. Eigenlijk trekken alle weidse Nederlandse vergezichten maar de Noord-Hollandse polders hebben stiekem een streepje voor.

Zomerse stolpboerderij aan de Bosweg in ‘t Zand. Foto: Anna Groentjes, 2020.

Nieuwe verhalen

Als landschapsfotograaf en stolpboerderij liefhebber kom ik ruimschoot aan mijn trekken in Noord-Holland. En ieder stukje van Noord-Holland heeft zijn eigen unieke geschiedenis. Dat is de reden dat ik vaak door de website van Oneindig Noord-Holland struin. Iedere keer vind ik nieuwe verhalen van plekken en mensen. Al hoor ik nog liever de anekdotes ter plaatse. Even een mooie foto maken in Schellingwoude wordt dan meteen een middag leren over de Watersnoodramp en hoe stolpbewoners de stolp tot hun paradijsje hebben gemaakt.

Zomerse fietstocht in Twisk. Foto: Anna Groentjes, 2022.

Met hakken in de klei

Het mooiste is het als de wolken opbollen boven de Noord-Hollandse polders. Of van die fijne schubjes die de einder vullen. Als je iemand juichend langs de dijk ziet fotograferen, is het een grote kans dat ik dat ben. Met statief of met hakken in de klei sta ik te genieten van luchten, vogels en het cultuurlandschap. En als tegenstelling van al deze ruimte, fotografeer ik ook graag feestjes en evenementen. Dan staan niet de grutto’s maar de feestvierders centraal.

Zomeroogst aan de Westfriesedijk te Schagen. Foto: Anna Groentjes, 2022.

Lenteschaapjes in de weide bij De Leijen. Foto: Anna Groentjes, 2021.

Aan het werk

Gelukkig sluit mijn werk als agrarisch erfgoed specialist hier naadloos op aan. Daardoor kan ik ook binnenshuis nadenken over het prachtige cultuurlandschap. Ik ben op projectbasis actief voor verschillende gemeenten, voor MOOI Noord-Holland en de Provincie Noord-Holland. Als  vrijwilliger ben ik bestuurslid van Stichting Agrarisch erfgoed Nederland, de landelijke koepel voor alle boerderijenstichtingen in Nederland. Ook ben ik projectlid van Red de Stolp en voor de Boerderijenstichting Noord-Holland verzorg ik op regelmatige basis het artikel ‘Binnenkijker’, waarin het interieur van stolpboerderijen centraal staat.

De Schermer in de zomer. Foto: Anna Groentjes, 2021.

Het leuke is dat iedere foto weer leidt tot een volgend onderwerp. Want tijdens een opdracht in het veld raak je altijd wel aan de praat en leer je meer over de polder, de bewoners en het landschap. En ook als ik voor mijn vrije werk in de striemende regen in de Hargerpolder sta, is de polder weer fotogenieker dan de keer daarvoor en weet ik dat ik binnen zeer korte tijd weer terug zal komen. Wat een feest!

Landschapsfotograaf Anna Groentjes aan het werk. Deze foto is genomen op Eiderstedt in oktober 2021. Het onderwerp was de Noord-Duitse stolpboerderij op steroïden, de Haubarg. In dit geval Haubarg Rosenhof te Westerhever. Foto: Mart Groentjes.

Kijk voor meer informatie op mijn website.

Auteur: Anna Groentjes

Publicatiedatum: 12/04/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.