Van basisschoolleerling tot gevestigd kunstenaar en van controller tot meubelmaker, honderden kunstenaars brengen in de zomertentoonstelling van het Rijksmuseum een eerbetoon aan de grote meester. Te zien zijn onder andere 96 versies van De Nachtwacht, 253 kinderkunstwerken en 132 kopieën van Rembrandts zelfportretten.
Lang Leve Rembrandt
Meer dan 8.000 mensen uit 95 landen gaven begin dit jaar gehoor aan de oproep een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt in te sturen. Een deskundige jury heeft voor de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt 575 werken geselecteerd die in totaal door 693 mensen zijn gemaakt. Thema’s in de tentoonstelling zijn gebaseerd op de overeenkomsten tussen de werken van de vele kunstenaars. Dit zijn thema’s als De Nachtwacht, portretten in de stijl van Rembrandt of Rembrandt als verhalenverteller.
Pieter Roelofs, juryvoorzitter en hoofd schilder- en beeldhouwkunst: ‘De aanstekelijke creativiteit van de kunstenaars en de diversiteit aan kunstwerken maakte van de selectie en het samenstellen van de tentoonstelling een feest. In Lang Leve Rembrandt zien we de meester door de ogen van de makers. De tentoonstelling gaat niet alleen over Rembrandt, maar ook over onszelf.’
693 kunstenaars, 693 verhalen
Geïnspireerd door Rembrandt portretteerden veel kunstenaars hun geliefde, hun kind, hun vader of moeder, een vriend of zichzelf. Veel kunstenaars kozen voor Lang Leve Rembrandt een bestaand schilderij of bekende ets van Rembrandt als bron van inspiratie. Zo hebben 132 kunstenaars een kopie gemaakt van een zelfportret van Rembrandt. Deze worden in de tentoonstelling chronologisch getoond, van een keramieken jonge Rembrandt tot een houten kopie van zijn laatste zelfportret.
De Nachtwacht is Rembrandts absolute meesterwerk. Het werk behoort tot de beroemdste kunstwerken in de wereld. Het kon niet anders dan dat dit enorme schilderij een inspiratie zou vormen voor vele kunstenaars die hun werk instuurden. In Lang Leve Rembrandt zijn 96 verschillende versies van De Nachtwacht te zien. Hiermee wordt de ongekende creativiteit van alle kunstenaars duidelijk zichtbaar.
2019: Het Jaar van Rembrandt
In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed. Reden om de kunstenaar te eren en zijn werk, zijn tijdgenoten en de 17de eeuw extra onder de aandacht te brengen. Dit komt samen in het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw, met tal van tentoonstellingen en activiteiten in het hele land. Het Rijksmuseum sluit dit feestelijke jaar af met de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez, Nederlandse en Spaanse meesters (11 oktober 2019 t/m 19 januari 2020). Met topstukken van Rembrandt en zijn tijdgenoten uit onder andere het Museo Nacional del Prado in Madrid.
Kijk voor meer informatie over Lang leve Rembrandt en de andere tentoonstellingen van het Rijksmuseum op www.rijksmuseum.nl.
Tekst: Rijksmuseum Amsterdam
Publicatiedatum: 16/07/2019
Vul deze informatie aan of geef een reactie.