Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Lancering ‘ONGEZOUTEN podcast’ over het IJsselmeergebied

Nederland verandert. We kampen met grote transitieopgaven die gepaard gaan met uiteenlopende en ingrijpende veranderingen in ons landscap. Ook in het IJsselmeergebied worden de (soms tegenstijdige) belangen ten aanzien van dijkverzwaring, windmolenparken, visserij, waterberging en recreatie steeds zichtbaarder. Dit vraagt om weloverwogen keuzes, afstemming en een meer integrale aanpak. Daarom is het project ONGEZOUTEN in het leven geroepen en lanceert MOOI Noord-Holland op zaterdag 10 september de ONGEZOUTEN podcastserie met Harm Edens en Lars Boon.

De ONGEZOUTEN podcast

In de podcastserie e ONGEZOUTEN worden historische en hedendaagse verhalen over het leven met, op én in het water van het IJsselmeer ontrafeld. In tien ONGEZOUTEN gesprekken met archeologen, ecologen, historici, kunstenaars en de jongere generatie nemen presentator Harm Edens, bekend van het televisieprogramma ‘Dit was het nieuws’, en sidekick Lars Boon van het Kaapvaardersverbond, je mee in de geschiedenis van de Zuiderzee, de intrigerende onderwaterwereld, en de huidige opgaven die bepalend zijn voor de toekomst van het IJsselmeergebied. De eerste sprekers zijn historicus en auteur Eva Vriend, en ecoloog Harm van der Geest. De overige sprekers worden de komende weken bekend gemaakt. De podcastserie is vanaf zaterdag 10 september te beluisteren via de website ongezouten.nu en op Spotify.

Gemaal Warder-Losmaal. Foto: MOOI Noord-Holland.

Wat is ONGEZOUTEN?

ONGEZOUTEN is een rondreizend activiteitenprogramma wat professionals, bewoners, ondernemers en overheden samenbrengt om de dialoog aan te gaan over de kwaliteit van het IJsselmeergebied, en ruimte biedt voor uitwisseling, inspiratie en verbinding rondom het IJsselmeer. We maken duidelijk welke veranderingen op stapel staan en hoe belangrijk het is om bij iedere ontwikkeling kwaliteit toe te voegen aan het IJsselmeergebied als geheel.

We strijken neer op locaties waar (bouw)plannen daadwerkelijk aan de orde zijn en brengen partijen op een creatieve manier bij elkaar. Met activiteiten zoals toekomstateliers, lezingen en expedities langs de IJsselmeerkust, stimuleren we bewustwording van de ecologische en de cultuurhistorische kwaliteiten van het IJsselmeergebied, gaan op zoek naar manieren waarop deze kwaliteiten aan de basis van de gebiedsontwikkelingen kunnen staan, en werpen een blik in de verre toekomst.

Online is ONGEZOUTEN zichtbaar op het platform ONGEZOUTEN.NU en op de socials, en vanaf komend weekend via de kersverse podcastserie ONGEZOUTEN.

Klik op de flyer om hem te vergroten.

Initiatief

ONGEZOUTEN is een initiatief van de organisaties MOOI Noord-Holland en Het Oversticht en wordt mede mogelijk gemaakt door de Erfgoed Deal en Provincie Noord-Holland, Provincie Flevoland, Provincie Friesland en Provincie Overijssel.

Bron: MOOI Noord-Holland

Publicatiedatum: 15/09/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.