Het waren zware jaren voor de bruine kroeg en de horeca in het algemeen. Opboksen tegen grote ketens, corona, dure graanprijzen en dus hogere bierprijzen door de Oorlog in Oekraïne en zo zijn er nog wel wat dingen te bedenken. De ene na de andere iconische kroeg in Amsterdam viel om of viel bijna om. Dat moet anders, dachten Willem Pijffers, Inge Molenaar, Fanny Nordberg, Mathilde Drijver en Tim Blank. Allemaal groot liefhebber van de bruine kroeg.
Dag van de Bruine Kroeg
In café de Gouden Florijn aan de Rozengracht werd het idee voor de Dag van de Bruine Kroeg geboren. Tim is een van de initiatiefnemers en liefhebber van de bruine kroeg. Hij vertelt: “Het moet een dag worden waarop bruine kroegen in het zonnetje worden gezet en waar ze, als ze zelf willen, de kans kunnen grijpen om iets feestelijks te organiseren. De bruine kroeg is iconisch in het Amsterdamse straatbeeld en wij vinden dat dit zo moet blijven. Daarom organiseren we 1 oktober 2022 de eerste Dag van de Bruine Kroeg. En we hopen dat dit uitgroeit tot een jaarlijks terugkerend evenement.”
Koffie drink je óók in de bruine kroeg
Nico Hafkamp is eigenaar van café de Gouden Florijn aan de Rozengracht en een van de deelnemende bruine kroegen. Op de vraag waarom het zo belangrijk is dat deze dag er komt antwoordt hij in plat Amsterdams: “Het is belangrijk dat de bruine kroeg blijft bestaan. Op elke hoek van de straat springt tegenwoordig een hippe koffiezaak uit de grond waar eerst een kroeg zat. Dat is totaal onnodig, wij zetten ook prima koffie dus die kun je ook hier halen. Verder is het sociale aspect van een bruine kroeg in de buurt belangrijk. De buurt komt hier bij elkaar en als dat overal verdwijnt, wordt het toch een stuk ongezelliger.”
Lees het interview met Nico Hafkamp verder op In de buurt of kijk voor meer informatie over de Dag van de Bruine Kroeg, het programma en de deelnemende cafés op de website van het evenement.
Bron: In de buurt
Publicatiedatum: 16/09/2022
Vul deze informatie aan of geef een reactie.