Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verjaardag van Amsterdam

Op 27 oktober wordt Amsterdam officieel 746 jaar! Op die dag in 1275 kreeg de stad het beroemde Tolprivilege van de Hollandse graaf Floris V. Het kwetsbare document met de eerste vermelding van Amsterdam is dit jaar in de Schatkamer voor iedereen te zien op zaterdag 23, zondag 24 en woensdag 27 oktober. Zoals elk jaar vieren we de Verjaardag met een bijzondere gast. Dit jaar is dat Babs Gons, zij zal op zaterdag 23 oktober vanaf 12.30 uur een verjaardagswens uitspreken en daarna het Tolprivilege, het geboorte­document van Amsterdam, onthullen. Voor iedereen staat een verjaardagstraktatie klaar in ons Café de Bazel.

Over Babs Gons

Babs Gons is ‘spoken word-artiest’, schrijver en host. Ze is al jaren actief in de wereld van de Nederlandse spoken word en publiceerde dit jaar haar eerste dichtbundel. Daarnaast host ze verschillende programma’s waaronder de Babs’ Woordsalon, is ze columnist voor o.a. Het Parool en publiceert ze korte verhalen.

Presentatie in de Schatkamer

In de Schatkamer opent op 19 oktober een presentatie over de schrijver van het Tolprivilege, mr. Hendrik Allardszoon van Middelburg. In de periode 1268-1280 werkte mr. Hendrik als een van de klerken van graaf Floris V en was hij verantwoordelijk voor het opstellen en schrijven van zo’n 112 oorkonden en documenten.

Het Tolprivilege. Via Stadsarchief Amsterdam.

Vier de Verjaardag van Amsterdam in het Stadsarchief Amsterdam. Kom naar onze gratis evenementen en presentatie in de Schatkamer:

–  23 oktober 12.30 uur –  Babs Gons onthult het Tolprivilege Amsterdam en spreekt een verjaardagswens uit. Voor iedereen staat een verjaardagstraktatie klaar.

–  23, 24 en 27 oktober –  Tolprivilege te zien met toelichting van medewerkers van het Stadsarchief

–  19 t/m 31 oktober – Presentatie over de schrijver van het Tolprivilege, mr. Hendrik Allardszoon van Middelburg.

Kijk voor actuele openingstijden en toegangsprijzen op de website van het Stadsarchief.

Bron: Stadsarchief Amsterdam

Publicatiedatum: 22/10/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.