Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Laatste kans: Haralem en Hollant

Nog tot en met zaterdag is in de Grote of St.- Bavokerk de tentoonstelling ‘Haralem en Hollant , ontstaan en groei van een bijzonder graafschap’ te zien. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de graven en inwoners in video’s en tekst. Ook zijn er bijzondere archeologische vondsten te zien. Zo kun je een prachtig versierde zwaardschede bewonderen, een zogenaamde “klotendolk”, en liggen er allerlei sieraden en gebruiksvoorwerpen van de vroege Hollanders in de vitrine.

De Eerste Eeuwen van Holland

Zuid- en Noord-Holland bestonden niet altijd los van elkaar. Zo’n 1000 jaar geleden was er sprake van Holland, een machtig graafschap. Wie waren de graven van Holland, en over wat voor soort mensen regeerden ze? Wat gebeurde er allemaal in dit stukje Nederland in de middeleeuwen? Over het ontstaan en de geschiedenis van het graafschap Holland, dat heeft geleid tot de provincies die we nu kennen, ontdek je van alles in deze tentoonstelling. Natuurlijk met een speciale rol voor Graaf Willem II die onze stad in 1245 het stadsrecht gaf!

In de eeuwen dat het graafschap Holland uitgroeide tot een economische en militaire macht, gebeurde er van alles. Aanvallen van Vikingen moesten worden afgeslagen, het leger van de Duitse keizer werd succesvol bevochten en de heerlijkheid West-Friesland werd onderworpen. Tussen deze gebeurtenissen ontwikkelde zich ook nog een levendige handel, en groeiden kleine nederzettingen uit tot steden van formaat. Er is dus genoeg te ontdekken over de roerige begintijd van Holland.

De tentoonstelling is verlengd t/m zaterdag 28 augustus 2021.

De graven van Holland

Waar kwam Dirk III vandaan? Wie liet het Muiderslot bouwen? Bij wie hoorde Jacoba van Beieren en tegen wie vocht ze? Wie was Willem II die Haarlem Stadsrechten gaf? De vier graven en één gravin in deze tentoonstelling waren gezichtsbepalend voor de geschiedenis van dit gedeelte van Nederland. Ontdek alles over hun politieke achtergrond, intriges en natuurlijk oorlogsvoering.

Volop vondsten

De tentoonstelling “Haralem en Hollant” vertelt het verhaal van de graven en inwoners in video’s en tekst, maar er is ook genoeg te zien aan archeologische vondsten. Zo kun je een prachtig versierde zwaardschede bewonderen, een zogenaamde “klotendolk” zien en liggen er allerlei sieraden en gebruiksvoorwerpen van de vroege Hollanders in de vitrine.

Bron: Archeologisch Museum Haarlem

Publicatiedatum: 24/08/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.