Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Laat uw stem horen voor Lieven de Keypenning 2018

Tot en met zondag 18 november kan in het ABC Architectuurcentrum Haarlem gestemd worden op een van de tien genomineerde projecten voor de Lieven de Key Penning 2018.

Dit jaar is de tiende editie van deze stadsprijs met deze keer als thema: Monumentenzorg, Restauratie en Hergebruik. Op dinsdagavond 20 november wordt in de Gravenzaal van het Haarlems stadhuis bekend welk project de professionele jury, onder voorzitterschap van wethouder Floor Roduner, heeft gekozen tot winnaar. Naast de prijs die de jury toekent, wordt er ook weer een Publieksprijs uitgereikt. Daarvoor is in het ABC een expositie ingericht met informatiepanelen van de genomineerde projecten en kan er gestemd worden.

Huis Barnaart in de 19e eeuw. Aquarel van C. Springer, 1879. Beeld: Noord-Hollands Archief, inv. nr. 53-500807.

De Lieven de Keypenning is vernoemd naar de Vlaamse architect Lieven de Key (plm. 1557/1560 – 1627), de eerste stadsbouwmeester van Haarlem. De penning wordt jaarlijks door de gemeente Haarlem uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van monumentenzorg, architectuur of stedenbouw. Dit jaar wordt er aandacht besteed aan monumentenzorg, restauratie en hergebruik. Het gaat om projecten die de laatste drie jaar zijn opgeleverd. Er kan gestemd worden op de website van de gemeente en in het ABC. De tien genomineerde projecten met adres en naam ontwerper en/of initiatiefnemer zijn, in willekeurige volgorde:

Huis Barnaart – Nieuwe Gracht 7 – Ann Katrin Adolph / Hendrick de Keyser;
Haarlemmerhout Theater – Van Oldenbarneveltlaan 17 – Marcel Klein Ovink & Thomas Terstal;
Mons Aurea – Garenkokerskade 81 – Joop Slangen / AIVM / Wibaut;
Hof van Egmond – Hof van Egmond – George Polman / AG Architecten / Pré Wonen;
Hudson’s Bay – Grote Houtstraat 70 – Niek Schols / Arcadis Nederland;
Trou Moet Blijcken – Grote Houtstraat 115 – Bart Bekooy / Verlaan & Bouwstra;
Rijkskweekschool – Leidsevaart 220 – Pier Helder, Suzanne Ellis, Annegien van Dijk / Koning Ellis Architecten;
De Ripper/Staats hotel – Ripperdastraat 13A – Michiel Ruijgrok / E.S.T.I.D.A.;
woonhuis Spaarne 23 – Spaarne 23 – Rein Braaksma / Collo Architect / Iris Ketelaar-van den Broek;
Ottomania – Warmoesstraat 22 – Tara Strategier & Maarten ten Bohmer / PR architecten

De vakjury bestaat dit jaar uit: Floor Roduner, voorzitter (wethouder ruimtelijk ordening), Martin van Bleek (voorzitter Vereniging Haerlem), Wim de Wagt (architectuurhistoricus en –publicist), Karin Westerink (hoofd monumentenzorg gemeente Amsterdam) en Gabriël Verheggen (directeur ABC Architectuurcentrum Haarlem). Secretaris van de jury is Hans van der Straaten (voormalig hoofd ruimtelijk beleid Gemeente Haarlem)

NB. Op vrijdag 16 november om 13.00 uur organiseert het ABC een fietstocht langs de genomineerde projecten. Bij deze projecten zal steeds een ontwerper of initiatiefnemer aanwezig zijn voor een korte toelichting. Meer details over de fietstocht zullen later bekend gemaakt worden.

Publicatiedatum: 07/11/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.