Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kennemerland voor de leek

Op 20 december verschijnt het boek 'Ken je me land?', waarin geschiedenisdocent Loek van Straaten verhaalt over zijn tochten door Kennemerland, gelardeerd met persoonlijke verhalen en historische anekdotes over het gebied.

Na veertig jaar als geschiedenisdocent in het onderwijs te hebben gewerkt, was het voor Loek van Straaten tijd voor een koerswijziging. Het resultaat is een boek over Kennemerland, dat ge├»nspireerd is op het boek ‘The Road to Little Dribbling’ van Bill Bryson. In het boek komen persoonlijke ervaringen samen met de geschiedenis van de streek. Een toegankelijke introductie voor iedereen die meer wil weten over Kennemerland.

Auteur Loek van Straaten.

Zo acht Van Straaten het noodzakelijk om hier en daar zelf de grenzen van het gebied vast te stellen. Veel Haarlemmers denken namelijk dat Kennemerland tot aan het Noordzeekanaal loopt, terwijl Alkmaarders niet weten dat ook zij (deels) tot Kennemerland behoren. En dan zijn er nog de Amsterdammers, die zich al sinds de zeventiende eeuw in groten getale in Kennemerland vestigen. Van Straaten laat ook deze groep nieuwe Kennemerlanders graag kennismaken met de geschiedenis en eigenaardigheden van dit stukje Noord-Holland.

Illustratie uit het boek, door Loek van Straaten.

De titel van het boek, ‘Ken je me land?’, is ambivalent. Het verwijst naar kennis over het gebied, maar is tevens krom Nederlands taalgebruik, hetgeen weer verwijst naar Van Straatens ervaringen in het leraarschap. Het boek is door Van Straaten zelf ge├»llustreerd, gebruik makend van gemengde technieken (pentekeningen met grijstinten krijt). De tekeningen dragen bij aan de persoonlijke uitstraling van de verhalen.

Nieuwsgierig geworden? ‘Ken je me land?’ verschijnt op 20 december bij uitgeverij Boekscout te Soest. Tot die tijd kun je alvast meer lezen in de auteursblog van Loek van Straaten.

Publicatiedatum: 16/12/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.