Gooise winters in het Huizer Museum

Het wil nog niet erg met onze winters de laatste jaren. Maar in het Huizer Museum is het koud. Tekeningen, etsen, litho’s, olieverfschilderijen en aquarellen illustreren de winter in het Gooi. Van januari tot en met april 2020 waan je je in de sneeuw, tijdens de tentoonstelling 'Krakend koud' in het Huizer Museum.

Book 2 min

De winter is van oudsher een inspiratiebron voor menig kunstenaar. In het Huizer Museum tref je de winter in de vorm van kerstwensen uit het midden van de achttiende eeuw of een dik pak sneeuw in de twintigste eeuw. De kunstenaar komt zijn huis uit om de magische witte deken vast te leggen. Sprookjeslandschappen trekken aan ons oog voorbij. In elk landschap schuilt een twinkel, en ondanks de kou, een vleug van bewondering.

Zowel tijdens de echte koude winters in de Kleine IJstijd (1400 tot midden 1800) tot aan de warmere winters begin 21e eeuw werden winterlandschappen vastgelegd. Was de winter bij de oude meesters als Jacob van Ruisdael nog een veel gebezigd onderwerp (ca. 1650), daarna raakte het thema in het onmin. Totdat Schelfhout zich er in de negentiende eeuw weer aan waagde. Hij wordt gezien als de meester van de Hollandse Winters.

Andreas Schelfhout, Een boerenherberg en een schuur aan een bevroren rivier, 1841. Collectie Amsterdam Museum.

Winterlandschappen zorgen natuurlijk ook voor winterpret! IJs en sneeuwvermaak, schaatsen, sleeën, koek en zopie. Toen en nu. En ieder jaar hoopt men weer op die Elfstedentocht.

Ook meesters van de Larense en Kortehoefse School hebben de winter vastgelegd. Echte Gooise Winters, van het plassengebied tot aan de Zuiderzee. Van begin negentiende tot eind twintigste eeuw. Uit de collectie van Hilversum, Blaricum, Laren, Huizer Museum, Stichting Kunstbezit ’s Graveland en enkele particuliere collecties heeft het Huizer Museum de mooiste winterlandschappen in verschillende stijlen en technieken bij elkaar gebracht.

De tentoonstelling ‘Krakend koud. Winter in het Gooi’ opent op 10 januari 2020 en is vervolgens tot 16 april 2020 te zien in het Huizer Museum. Tijdens de feestdagen is de tentoonstelling al even kort geopend tijdens een sneak preview. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het museum.

Tekst: Huizer Museum

Publicatiedatum: 17/12/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN